Големите инвестиционни банки са изправени пред стагнация

Финансовите институции ще продължат да влошават рентабилността си през следващите години

Най-големите 13 инвестиционни банки в света стават все по-малко ефективни и рентабилни от следващите 200 финансови институции и тази тенденция ще се влошава през следващите пет години, съобщи Financial Times, позовавайки се на доклад на консултантската къща McKinsey.

Средната рентабилност на водещите инвестиционни банки въз основа на възвращаемостта на капитала е била едва 8% през миналата година. Това е довело до спад на средното ниво за целия сектор до 10% въпреки добрите резултати на второстепенни банки от Северна Америка, Азия и Латинска Америка.

Свиване на разходите

Анализаторите от McKinsey заявяват, че влошаването на ситуацията през идните години ще доведе до възвращаемост от капитала на големите банки от едва 4%. Големите финансови институции са принуждавани от регулаторите да увеличават капиталовите си нива повече, отколкото по-малките им конкуренти, което свива печалбите им. Докладът обаче също така изтъква като причина за влошаването и провала на банките да свият разходите си достатъчно бързо.

„За по-големите институции мерките за свиване на разходите изостават от темпа на спад на приходите. Сред 13-те най-големи банки приходите се понижават с по 10% годишно след 2009 г., докато разходите намаляват само с по 1%“, заявяват анализаторите. В доклада се цитират слабите резултати при опростяването на големи и сложни продуктови гами и бавното възприемане на нови организационни структури, които биха позволили по-бързо и лесно намаляване на разходите. McKinsey също така посочва, че служителите във фронт офисите на големите банки намаляват само с 4% годишно. Средното съотношение цена-приходи в 13-те банки е достигнало 73% спрямо 53% през 2009 г.

Бавен ръст на приходите

Анализаторите отбелязват, че банките не могат да разчитат на значителен ръст на приходите, който да ги извади от тази ситуация. Според прогнозата на McKinsey постъпленията в сектора в световен мащаб ще растат с 1-4% годишно, като към 2017 г. обемът на индустрията ще достигне 350 – 400 млрд. долара в сравнение с 331 млрд. сега. В най-добрите години като 2007 и 2009 инвестиционните банки постигаха годишни приходи от съответно 465 и 473 млрд. долара.

Според доклада инвестиционното банкиране в Азия с изключение на Япония ще нарасне с до 12% през следващите четири години, а в Латинска Америка ще бъде постигнат ръст от 10%. Същевременно в Европа се очаква свиване с 3%, а Северна Америка и Япония вероятно ще останат на сегашните нива. Стагнацията на развитите пазари се очаква да се отрази най-тежко именно на големите банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *