Дядо Коледа може да пропусне Wall Street тази година

В исторически план декември се разглежда като печеливш месец за инвеститорите на фондовите пазари, но може да изненада неприятно мнозина, като все повече анализатори са предпазливо настроени към надценените стойности на акциите.

От 1929 г. насам възвращаемостта на S&P 500 за декември е била средно около 1.5%, по данни на Reuters. А средната доходност на Dow е била около 1.3% за периода 1910-2010 г.

Ръстът на индексите в края на годината е известен като “ Коледно покачване“ и е резултат от засилените продажби на дребно, тъй като крайното потребление формира около 80% от БВП на САЩ.

Но според Шон Кориган, главен инвестиционен стратег в Diaspason Commodities, историята може да доведе инвеститорите до заблуди.

„Историята ви казва какво е средното ниво в миналото. Тя не ви дава каквито и да било основания да предсказвате разпределението на активите в бъдеще“, коментира той пред CNBC.

Тази година S&P 500 скочи с 26.5 на сто, а Dow се повиши с 22.5%. Широкият фондов индекс затвори над 1 800 пункта за първи път в историята си миналия петък. А Dow регистрира най-продължителната серия от ръстове на седмична база от близо 3 години насам.

Със средно съотношение цена-печалба на акциите от 18.25 за компаниите с S&P 500, много от тях изглеждат надценени и според Кориган е безсмислено инвеститорите да гонят по-високи нива.

Майкъл О'Съливан, главен инвестиционен директор на Credit Suisse, прогнозира възходящ тренд на фондовите пазари в дългосрочен план, но и той смята, че в краткосрочен предстои низходяща корекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *