Градът иска своя дял от панаира

По инициатива на „Стандарт“ управници, политици и бизнесмени решават днес съдбата на изложението

Община Пловдив да получи полагащия й се дял от Международния пловдивски панаир, ще настоява днес градоначалникът д-р Иван Чомаков на обществената дискусия, организирана под тепетата от в.“Стандарт“. По този начин градът – домакин на най-голямото българско изложение, ще реализира заслужени приходи от дружеството, което засега е 100% държавна собственост. Към днешна дата панаирът продължава да бъде в забранителния за приватизация списък. Паметливи припомнят за екстравагантния опит през 2003 г. на тогавашния министър на икономиката Николай Василев да приватизира пловдивската „златна кокошка“ чрез фондовата борса. След поредица скандали в парламента управниците проумяха, че с тази сделка шега не бива. Беше постигната договореност да се разработи специална стратегия за развитие и преструктуриране на панаира. Не приватизация, а увеличаване и преразпределение на капитала предвижда одобреният от всички експерти план. Държавата да запази 51% от акциите на дружеството, а останалите 49 на сто трябва да се разпределят между общината, частни инвеститори и реститути. Маркетингов анализ на 50- е най-големи световни панаира показва, че повечето от тях са със смесена собственост между държава и община, а едва 5% са изцяло частни. Междувременно обаче депутатът от левицата и пловдивски социалист №1 Захари Георгиев подготви проект на специалензакон за Международния пловдивски панаир. Доколко е в духа на парламентаризма създаването на закон за едно-единствено дружество, е въпрос на съвременно политическо съзвучие. Но дори и в този закон се предвижда общината да придобие дялове в панаирното дружество. Панаирът е важен център за стимулиране на търговския обмен на града и е изцяло зависим от общинската инфраструктура. Най-вероятно градската управа ще апортира около 60 декара общинска земя, която се намира между панаира и река Марица. В сметката може да влезе и островът на Адата, който би могъл да се свърже с изложението с атрактивен мост. По пазарни цени тези терени струват най-малко 4 млн. евро, срещу които общината би могла да придобие близо 20 на сто от собствеността в панаира. На дискусията в бизнес центъра на панаира ще присъстват представители на икономическото министерство, Агенцията по приватизация, депутати, кметът и областният управител, както и предприемачи, които проявяват инвеститорски интерес към Международния пловдивски панаир.

–––––––––––––––––––––––––––

В изложбената програма на Международен панаир в Пловдив са включени 49 панаирни и изложбени прояви с участието на близо 8000 изложители от 63 страни. Тук се провеждат най-значимите търговски форуми в страната, на които българските производители излизат на международния пазар.

Панаирното градче е най-голямо в Югоизточна Европа – разположено е на 360 000 кв. метра и има 24 многофункционални изложбени палати, съоръжени с всичко, необходимо за експониране на всякакъв вид стоки. Изложбената площ е 95 000 кв. метра, от които 60 000 кв. метра покрита.

Международен панаир Пловдив, е първата панаирна организация в България, която е член на Международната асоциация на изложбената индустрия UFI (от 1936 г.). Седем от проявите са покрили високите критерии на UFI и са приети за негови членове – Международен технически панаир, Международен панаир на потребителски стоки и технологии, специализираните изложби „Агра“, „Винария“, „Медикус, Денто, Галения“, „ПринтКом“, „Фудтех“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *