Дали пък щатските банки не прибързват с плащането на дълга към държавата?

Регулаторните органи в САЩ ще съобщят през тази седмица имената на банките, които първи ще получат разрешение да изплатят своя дълг към държавата. Това би могло да вдъхне оптимизъм сред инвеститорите относно състоянието на финансовия сектор. От друга страна, решението на властите може да дестабилизира чувствително финансовия сектор в случай, че банките се отделят прекалено рано от правителствената програма.

На фона на болезнения икономически спад властите в САЩ дълго отказваха да позволят на банките да си връщат борчовете към държавата. В случай че финансовите институции се изплатят прекалено рано и икономическите условия продължат да се влошават, тези банки може отново да прибегнат до финансова помощ. Евентуалното повторение на сценария от миналата година би било кошмарно за инвеститорите и данъкоплатците, пише Ройтерс.
Ръководството на JPMorgan и още няколко банки води агресивна кампанияза приключване на взаимоотношениятасдържавата. Тези банки се убедени, че разполагат с достатъчно средства, за да се справят самостоятелно с икономическата криза. Financial Times съобщи, че JPMorgan, American Express, Goldman Sachs вероятно ще бъдат сред първата вълна на банки, одобрени да се изплатят на държавата.JPMorgan, American Express, Goldman Sachs
Конгресът в САЩ неохотно одобри спасителния план на Финансовото министерство в края на септември миналата година. Той предвиждаше изкупуването на проблемни банкови активи за общо 700 млрд. долара. Вместо това, министерството всъщност закупи привилегировани акции от банките и по този начин им помогна да увеличат своя капитал. Това вбеси много от законотворците в САЩ.
Резултатите от стрес теста на големите банки, публикувани на 7 май, показаха, че няколко от тях се намират в по-добро финансово състояние, в това число JPMorgan, American Express, Goldman Sachs и др. Тези финансови институции се надяват да получат разрешение от регулаторите да изплатят своите задължения към американския данъкоплатец още през тази седмица.
Тук изниква въпросът дали не е прекалено рано за подобна смела стъпка. Нивото на безработица в САЩ достигна 9,4% през май, което е над използваното от регулаторните власти ниво от 8,9% в песимистичния сценарий на стрес теста.
Финансовото министерство на САЩ съобщи, че над 600 банки са получили средства по линия на програмата за финансова стабилизация на стойност 200 млрд. долара. Общо 20 от тях са върнали всички или част от своите задължения към държавата.
Участието в програмата в началото се възприемаше като добър знак, защото финансовите институции, получили заеми от правителството, се считаха за надеждни. В момента участието в тази програма се счита по-скоро за бреме, защото държавата налага редица ограничения на банките по отношение на политиката за изплащане на дивидентите и на заплатите на ръководството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *