Дания ни реже за Европа заради морските летища

Царският кабинет заложил бомба със закъснител в договора за концесия

Точно когато името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски се забърка в грандиозен международен скандал, царска сделка може да ни скара с Дания. Копенхаген е отложил ратификацията на договора ни за присъединяване към Евросъюза заради летищата във Варна и Бургас. Това научи „Стандарт“ от правителствени източници. Дания е недоволна от решението на Министерския съвет да даде концесията на аерогарите в Бургас и Варна на германската компания „Фрапорт“. То бе взето през миналата седмица, след като Върховният административен съд спря сделката и я върна на ниво избор на концесионер. Решението на МС не бе огласено официално. Това ще стане с обнародването в Държавен вестник. Не обявяваме името на победителя, за да не се оспорва от останалите кандидати прозрачността на процедурата, обясниха от правителствената пресслужба.

Ден преди решението на кабинета, на 13 юни, от Департамента по външна политика на датското МВнР дойде съобщение, че в Копенхаген са решили да отложат ратификацията на България за октомври, когато дойдат следващите препоръки на Еврокомисията за присъединяването на България и Румъния към ЕС. „Датчаните не са заявили открито, че причината е в отдаването на морските ни летища, нито ще го кажат някога. Но в техните правителствени среди коментират, че съдебната ни система не работи. За сметка на това германците са ни похвалили, че явно у нас реформата върви добре“, заяви източникът на „Стандарт“.

Нормално е Дания да защитава своя кандидат, още повече че в „Копенхаген Еърпортс“ има 37% държавно участие. Странно е обаче защо кабинетът „Сакскобургготски“ е бързал да сключи договор, след като има толкова много явни несъответствия с условията по концесията, коментират експерти.

Договорът с „Копенхаген Еърпортс“ за концесията бе подписан изненадващо бързо. Това стана на 12 юни, в неделя, само 13 дни преди парламентарните избори. Параф под него сложи един от най-верните царски хора – Николай Василев, който тогава бе транспортен министър. Още на следващия ден другите двама претенденти – „Фрапорт“ и консорциумът на френските „Венси Консешънс“ и „Венси Еърпортс“, обжалваха избора в съда. Магистратите установиха, че „Копенхаген Еърпортс“ изобщо не е трябвало да бъде допускан до участие в конкурса. Причината е, че не отговаря на изискванията – да управлява летища в две различни страни, които имат над 5 млн. и над 2 млн. пътници годишно. Освен това кандидатът не е спазил срока за отстраняване на неточности по офертата. Затова ВАС реши процедурата да бъде върната в МС на ниво избор на концесионер.

Белчо Цанев

Геор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *