Двадесет процента по-малко изложители на “Произведено в България” 2009 г.

© Снимка:БГНЕС
От 13 ноември в Националния дворец на културата в София стартира вече превърналото се в традиционно изложение за български стоки “Произведено в България”.

В 15-то издание на изложението ще вземат участие над 300 фирми от леката промишленост. Целта на изложението е да бъдат подкрепени българските производители, като им се даде възможност в рамките на една седмица да представят своето производство.
“За да оцелее една фирма, особено във времена на криза, трябва да дава сигнали, че съществува. А каква по-добра възможност от такова изложение в самия център на столицата”, казва председателят на БТПП, един от организаторите, Цветан Симеонов. Около 27 процента от фирмите на изложението са от сектора трикотаж и бельо, шивашките фирми представляват една трета, а 14 процента от фирмите са за кожени изделия. Представят се още производители на спортни стоки, бижутерия, парфюмерия и козметика. Според Йорданка Чавдарова – управител на “Бизнес център България”, съорганизатор на форума, икономическата криза се отразява на тазгодишното участие на фирмите в две посоки – представените фирми са с 20 процента по-малко от миналата година и ако на изложението през 2008 година дадена фирма е наела два или три щанда, през тази година участниците се ограничават с по един щанд.
“В период на криза, когато всички потребители са стресирани, както се забелязва, и имат склонност повече към пестене, отколкото към пазаруване, ние ще се опитаме да създадем условия за фирмите да представят най-новите си стоки. И в същото време и купувачите да могат в просторните помещения на НДК да могат да си купят подаръци за Коледа и Нова година. Изложението е възможност магазините да договорят цели колекции за следващата година. А търговците на едро да се запознаят с последното производство на нашите фирми. Точно затова са изложенията – за да се увеличи оборота на фирмите. Когато имат свежи финансови средства, те да ги влагат отново в материали, да увеличават работните заплати, ако щете, и данъците да си плащат. При нас, на изложението, идват най-предприемчивите, най-стабилните фирми, за които наистина вече се вижда светлина в тунела. Надяваме се следващата половин година нещата да се раздвижат и подобрят.”
Почти няма отрасъл в икономиката, който да не е засегнат от кризата, казва Йорданка Чавдарова. Изследване на консултантската компания “BusinessForSale.BG” посочва, че две трети от активно работещите фирми в България изпитват значителни трудности в дейността си, както и сериозни нарушения в баланса на финансовите си потоци. Ефектите от кризата се изразяват най-вече в спадналата активност у купувачите, намалелият приток на чуждестранни инвестиции, междуфирмената задлъжнялост, която по мнение на големите работодателски организации в България се равнява на милиарди левове. Според изследването на “BusinessForSale.BG” българските фирми реагират различно в условията на криза, като прави впечатление, че най-сериозните играчи във всеки сектор действат адекватно и си дават реална преценка, че моментът не предлага възможности за големи печалби. Затова по-скоро стратегията им е да се запази бизнеса и да се минимизират загубите.
Като реакция на кризата и с цел привличане на повече купувачи, по време на изложението “Произведено в България” фирмите значително намаляват цените на стоките си, ще има промоционални оферти и атрактивни условия за плащане. Според Йорданка Чавдарова въпреки кризата българските фирми не са се отказали да въвеждат нови продукти, макар и с намалени финансови средства. Изучава се потребителското търсене, създават се нови модели, търсят се нови канали за разпространение на продукцията в очакване на по-добри времена.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *