Делото за измама срещу Goldman е знак „купувайте“

Джон Дорфман
„Блумбърг“

Как трябва да действат инвеститорите сега, когато Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) неофициално обяви Goldman Sachs Group Inc. за големия лош вълк на финансовата криза от периода 2007-2009 г.?
Смятам, че трябва да купуват акции на инвестиционната банка. Харесвам и някои други финансови компании, но нека започнем със злодея. С пазарна стойност от около $86 млрд. базираната в Ню Йорк Goldman е най-големият американски брокер на ценни книжа, а понастоящем и институцията в горещия стол на регулаторите. Няколко високопоставени представители на фирмата ще свидетелстват пред постоянната сенатска подкомисия по разследванията.
Не знам дали Goldman ще излезе невредима, ако обвинението на SEC за измама влезе в съда. Аз лично виждам доводи в полза и на двете страни.
Като адвокат на SEC бих заявил, че Goldman е създала и продала ценна книга, проектирана да се срине. Това е синтетична CDO (структурирана облигационна емисия), в която участващите инвестиции са били подбрани от хедж фонд мениджъра Джон Полсън с намерението да заложи срещу тях.
Като защитник на Goldman бих казал, че мнението на Полсън за въпросните базови активи не е от значение. Важно е дали рисковете са били надлежно разяснени, а случаят е точно такъв.
Ще следя съдебния процес с голям интерес, стига преди това да не бъде сключено извънсъдебно споразумение. От позицията на инвеститор обаче твърдя, че няма значение кой ще спечели.

Спомнете си възхода на Exxon

Една осъдителна присъда може да накърни репутацията на Goldman, но вярвам, че фирмата е в състояние да понесе този удар. Когато танкерът Exxon Valdez допусна гигантски петролен разлив през 1989 г., реномето на компанията (сега Exxon Mobil Corp.) пострада. В следващите 21 години обаче акциите й се покачиха с общо около 1000%.
Ако загуби, Goldman може да отнесе значителна глоба. Много фирми, от Microsoft Corp. до големите тютюнопроизводители, са получавали правни удари, след които обаче са се завръщали с добри резултати.
Погледнете статистиката на Goldman. Приходите й непрекъснато се покачваха – $4,5 млрд. през 1995 г., $16,6 млрд. за 2000 г., $25,2 млрд. за 2005 г. и $45,2 млрд. за 2009 г.
Печалбите също растат повече от прилично – $1,3 млрд. за 1995 г., $3,1 млрд. за 2000 г., $5,6 млрд. за 2005 г. и $13,4 млрд. за 2009 г.
Какво съотношение цена/печалба за акция очаквате да платите за подобен растеж? Смятам, че в нормални времена много инвеститори биха били готови да платят 30 пъти печалбите.
В момента акциите на Goldman вървят при показател едва шест пъти печалбите и 1,5 пъти приходите. Звучи ми доста изгодно.

Акциите падат

При сегашното си равнище от около $159 акциите на Goldman бележат спад от над една трета спрямо регистрирания през 2007 г. връх от около $247. За настоящия инвестиционен шанс онези от вас, които не притежават акцията, могат да благодарят на рецесията и мечия пазар между 2007 г. и 2009 г., плюс оплакването на SEC.
Разбира се, има за какво да се тревожите. Моето най-голямо притеснение е дългът на Goldman, който възлиза на 823% от акционерния капитал – доста над обичайния таван от 100%.
Високата задлъжнялост е нещо обичайно за финансовите акции, особено за брокерските къщи. Това обаче не я прави безопасна. Само питайте хората, работили за Lehman Brothers Holdings Inc. непосредствено преди срива й или за Bear Stearns Cos., преди да се размине с фалита и да бъде вкарана принудително в съюз с JPMorgan Chase & Co.
Друг повод за безпокойство, разбира се, е делото на SEC. Освен това някои от центровете на печалба на Goldman (високочестотната търговия, търговията за собствена сметка и структурираните облигационни емисии) вероятно ще бъдат ограничени от предложения закон за финансова реформа.

Машина за пари

Според мен Goldman разполага с екип от находчиви, талантливи и мотивирани хора, които винаги ще намерят начин да изкарат пари. Не всяка година ще е силна, но такива ще има много. Ако времевият ви хоризонт е две или повече години, тези акции са добра инвестиция. Аз лично си купих преди седмица.
Нямам интерес към конкурентната Morgan Stanley. Акциите й вървят при коефициент 46 пъти печалбите, а съотношението „дълг към собствен капитал“ от 1391% е доста по-високо от това на Goldman.
Charles Schwab Corp. също не ме вълнува. При коефициент от 30 пъти печалбите и над пет пъти приходите базираният в Сан Франциско брокер е твърде скъп.
Повече ми се нрави Raymond James Financial Inc. от Санкт Петербург, Флорида, която има дейност в областта на брокериджа, инвестиционния мениджмънт и банкирането. Съотношението между заемните и собствените й средства от 64% е доста добро за брокерска къща. Мога да понеса показателя й цена/печалба на акция от 20, тъй като печалбите най-вероятно са временно потиснати.
Raymond James се търгува при около $31 за акция. Не бих инвестирал при тази цена, но съветвам да купувате, ако падне до и под $27.
Базираната в Минеаполис Piper Jaffray Cos. се занимава с институционален брокеридж и инвестиционно банкиране. Съотношението между заемните и собствените й средства е 85%, т.е. добро за брокерска къща. Акциите й вървят около $38, което може и да е относително справедлива цена към момента предвид коефициента им от 18 пъти печалбите и 1,2 пъти приходите, но анализаторите очакват по-добри печалби в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *