Длъжник със скъпа кола – абсурд

Следващите пет години ще са най-тежки за бизнеса

Само българско ФБР ще пребори корупцията, казва Олег Недялков

Олег Недялков е председател на надзорния съвет на обединен холдинг „Доверие“. Завършил е икономика във ВИИ „Карл Маркс“ (сега УНСС). Бил е изпълнителен директор на първата консолидирана банка в България – Обединена българска банка. Един от директорите на Атлантическия клуб в България.

– Господин Недялков, какви са според вас предизвикателствата за бизнеса – от 1 януари 2007 г. ставаме редовен член на ЕС? Готови ли са предприемачите за това?

– Моите впечатления са, че фирмите не са подготвени. Най-голямото предизвикателство ще е силната конкуренция, която ни очаква. Не трябва да се заблуждаваме – следващите 5 г. ще са едни от най-тежките. Много от предприятията не са сертифицирани, не са помислили за смесени дружества с фирми от ЕС, което е най-лесният начин за адаптация и проникване на пазара. Но като че ли най-неподготвена е администрацията – все още в България влизането и излизането от бизнеса е трудно, бавно и свързано с много бюрократични пречки. В съдебната система също. Няма да повтарям това, което непрекъснато се пише по вестниците и се говори публично – за своевременното решаване на делата, за чакането с години – да вземем за пример банковите дела. Лошото е, че постепенно губим мярката за справедливост. Недопустимо е длъжникът да е на свобода, да кара скъпа кола и да живее разкошно, а кредиторът да изнемогва или да е в затвора. Това го няма никъде по света.

– Кое според вас би ни попречило най-много, особено в първите години след присъединяването?

– Сивият сектор пречи най-много, независимо дали сме в ЕС или не.

– По какъв начин можем да се преборим с него?

– Намаляването на данъците е един от начините. Така те ще станат и събираеми в по-голяма степен. Хората ще предпочетат да ги плащат, отколкото да стават закононарушители. Повечето приходи в бюджета пък ще позволят на всяко правителство да поддържа социално-либерален модел на управление и да подобрява жизнения стандарт на хората. Това обаче няма да стане без стабилизиране на подоходният данък, който е абсолютно противопоказно да се увеличава. Що се отнася до хората на бизнеса, подобрят ли се условията за бизнес, плащането на данъците няма да е такъв проблем.

– Холдинг „Доверие“ навърши 10 години. Много или малко е това за подобна институция?

– За нас 10 г. минаха като един миг. Този срок обаче има особено значение в нашия регион. Да не забравяме, че доста държави тук са на по десет години, да не говорим за повечето компании, действащи в България и въобще в Югоизточна Европа. Това е времето, в което се работеше в много трудна среда – извървяхме целия пазарен преход.

Много неща се промениха – усетихме какво е това валутен борд. Той ни подейства положително, допринесе за финансовата стабилизация на страната. Сега ни предстои излизането от него, което според мен е много по-трудно от влизането. То трябва да стане много внимателно и добре организирано, да се планира предварително отдалеч. За 10 г. холдингът е внесъл в хазната 20,524 млн. лв. само корпоративен данък, подоходните данъци са 30,198 млн. лв, а осигуровките – близо 57 млн. лв. Всеки лев, вложен при нас, има възвръщаемост 240%.

– Големият ни проблем обаче е корупцията, казват от ЕС. Като човек на бизнеса каква според вас е рецептата срещу нея?

– Преди всичко бизнесът трябва да се освободи от политическата опека. Струва ми се, че при последните две правителства това вече се случва, политическият натиск е притъпен. Не мога обаче да отрека, че корупцията съществува, обществото е пропито от нея. Най-добрият начин за борба е като в САЩ – създаване на специална структура от рода на Федералното бюро за разследване, неподчинена на изпълнителната власт. Такова е и настояването на президента Георги Първанов – съвсем нова служба, чиято пряка цел да бъде намаляването на корупцията. Новият главен прокурор Борис Велчев също прави първите си конкретни и верни стъпки в тази насока. Но в основата и на корупцията, както и на повечето неща в България, е бедността. Не може със заплата от 500 лева да се бориш с далавери за милиони. С подобряване на доходите ще се активизира и икономиката, и хората ще заживеят по-добре.

– Каква е вашата прогноза за президентските избори?

– Според мен кандидатурата на Георги Първанов няма алтернатива. Той се разви и израсна изключително много в последните няколко години. От теснопартиен лидер стана наистина президент на всички българи, от политик стана държавник. Първанов е доказателство, че една партия може, стига да иска, да надмине партийността. Самият президент извървя своя път много внимателно и показа, че етническата толерантност е едно от основните неща, без които няма демокрация.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *