Дойде ли краят на мечовете на пазара?

Притесненията за забраната, квантовите изчисления и въздействието върху околната среда остават, въпреки че не са нови. Много смятат, че краят на мечият пазар е близо. Ако няма значителни негативни изненади, като например ликвидацията на Биткойн поради COVID-19 към март 2020, може да се каже, че мечият пазар за BTC от 2022 и 2023 г. е вероятно приключил.

Фактори, сигнализиращи края на мечият пазар

Няколко фактора потвърждават това, включително предстоящото халвинг събитие, което намалява темпа на емитиране на нови BTC, предизвиквайки намаляване на предлагането и възходящо рекалибриране на цената. Смята се, че това катализира големите бичи пазари на Биткойн при последните два халвинга.

Търсенето и предлагането влияят като катализатор в търговията, а когато предлагането на дадена стока се намали, цената й се повишава.

Освен това се смята, че туристите напуснаха и останаха само HODLers (инвеститори, които държат актива за повече от една година).

Също така, може да се каже, че нови лоши случки, подобни на фалитите на крипто компании през 2022 г., не могат да предизвикат нови дъна, тъй като почти всички туристи са напуснали.

Повтарящият се цикъл на Биткойн

Историята на Биткойн показва, че активът следва четиригодишен ценови цикъл, а този мечи пазар е подобен на предишните тенденции.

Например по време на мечият цикъл през 2014 и 2015 г. криптовалутата се търгуваше в диапазон около $350, след което спадна до $200 и продължи да се колебае около това ниво в продължение на няколко месеца.

При мечият Биткойн пазар през 2018 и 2019 г., цената на актива се колебаеше около $6,000, но накрая спадна до малко над $3,000 и се задържа на това ниво отново в продължение на месеци.

През сегашния мечи пазар, Биткойн тръгна от диапазона около $28,000, докато загуби голяма част от стойността си, приземявайки се на нивото около $16,000 и след това се търгуваше в този диапазон в продължение на месеци. Доста инвеститори смятат, че никога повече няма да видим Биткойн за $16,000, както и че активът е труден за регулиране.

Дори при регулаторен натиск, Биткойн е сравнително устойчив, тъй като се счита за стока, а не за ценна книга. Освен това, финансовите консултанти и институциите са по-скоро скептични по отношение на Биткойн, но се очаква значително приемане по време на предстоящия бич пазар.

Към момента на писането на статията, Биткойн се търгува за около $29,360 и има дневен обем, равняващ се на $31.3 милиарда.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *