До 60 млрд. паунда дългове за имоти ще трябва да се рефинансират на Острова

Дългове от сектора на имоти на стойност до 60 млрд. паунда може да трябва да се рефинансират във Великобритания до края на следващата година. Това заявява пред Bloomberg директорът за Великобритания на консултантската компания CB Richard Ellis Group Inc (CBRE) Мартин Самуърт.
Пазарът на бизнес имоти във Великобритания се огъва под тежестта на милиарди паундове под формата на дългове за имоти, получени през петте години на бум в сектора, който свърши в средата на 2007 г.
Четири от най-големите компании за имоти са се обърнали към акционерите си през последния месец в опит да привлекат капитал от 2,6 млрд. паунда, за да намалят дълговете си.
„Има много за рефинансиране и малко, с което да се рефинансира“, казва той.
В тази връзка компанията е предприела стъпки за трансформация на финансовото си подразделение в Лондон в банка, която да се фокусира върху пазара на имоти с услуги като кредитно консултиране, обслужване на кредити, и привличане на финансиране.
„Ако и когато тези дългове станат необслужвани, кого ще използват да им помогне да се справят с положението?“, пита Самуърт, като добавя, че компанията се надява нейните услуги да бъдат на разположение именно тогава, когато в сектора делът на лошите кредити започне значително да се увеличава.
Таксите и комисионите, които компанията очаква от новата си дейност, се предполага, че ще компенсират спада в приходите й от инвестиционния пазар във Великобритания. Тя е наела четирима банкери от лондонското Сити, които имат опит в областта на кредитирането за пазара на имоти.
Някои от най-големите банки във Великобритания започват да проучват как да управляват значителните си портфейли от дългове, отпуснати към сектора. Те обмислят решения, които включват преструктуриране на дълговете и продажба на активите, с които те са обезпечени.
Към края на юни миналата година е имало дългове, обезпечени с бизнес имоти на Острова, на обща стойност 207 млрд. паунда, сочи изданието.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *