Драги: Съживяването на банковото кредитиране подкрепя възстановяването

Търсенето на банкови кредити от компаниите в еврозоната се съживява, а по-евтините кредити засилват привлекателността на новите инвестиционни проекти. По този начин ще бъде подкрепено икономическото възстановяване, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Политиката на парично стимулиране на ЕЦБ ускорява проникването на по-ниските лихви в цялата финансова система, отбеляза той. Икономическото възстановяване на еврозоната набира скорост, подкрепено от охлабената монетарна политика, по-ниските разменни курсове на еврото и поевтиняването на петрола, смята Драги.

Тъй като банковите лихви по кредитирането са понижени, то новите инвестиционни проекти, оценявани по-рано като нерентабилни, стават привлекателни. В краткосрочен план това би трябвало да подкрепи търсенето на кредити и инвестиции, смята още финансистът. По думите му смекчаването на условията за кредитиране върви „ръка в ръка“ с възродено търсене на кредити с цел финансиране на корпоративни инвестиции.

Пред Комисията по икономически и монетарни въпроси към Европейския парламент
управителят на ЕЦБ заяви, че няма проблеми при осъществяването на програмата за количествени облекчения. Изявлението му успокои инвеститорите, които се опасяваха, че мащабът на облигационните пазари на Стария континент може да се окаже недостатъчен.

По думите на Драги ЕЦБ ще успее да осъществи изцяло планираните покупки в размер на 60 млрд. евро през този месец.

„Изкупуването на активи е нестандартно, но не е спекулация. Всъщност то е крайно ортодоксално. И е в инструментариума на централната банка, за което има причина. Независимостта е от съществено значение за доверието в централната банка“, каза преди около две седмици по темата Драги, защитавайки програмата на ЕЦБ.

Управителят на ЕЦБ призова за възстановяване на политическия диалог между Гърция и партньорите ѝ и наблегна, че южноевропейската държава трябва да изпълни всички поети ангажименти.

Драги заяви още, че регулаторите следят внимателно всички рискове за финансовата стабилност и може да вдигнат капиталовите изисквания за банките, които имат по-високо изложение към някои класове активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *