Държавата да се оттегли от фондовата борса

На 27 май изтъргуваните обеми на Българската фондова борса бяха точно 404 057 лв. Отдавна оборотите на големите търговски вериги надхвърлят тези на фондовата борса у нас. За развитите фондови пазари се знае, че те дават изпреварваща информация за състоянието на икономиката. Ако приемем, че тази зависимост е валидна и за родната икономика, за предстоящия летен сезон е по-добре бизнесмените да си накупят зимни дрехи. Шегувам се, разбира се! В България фондов пазар просто няма. Има единствено едно място, на което всяка сделка на стойност над 5000 лева е събитие. Инвестиционните посредници масово връщат лицензите си в Комисията за финансов надзор – просто защото няма бизнес. Средно­статистическият българин за нищо на света не иска да се раздели с банковите си депозити – просто защото не вярва на никого.

Има един изключително коректен показател, който прави съпоставими фондовите борси на различните държави.

Той представлява съотношението между пазарната капитализация на съответната фондова борса към брутния продукт на държавата. Пазарната капитализация на родната фондова борса е около 7,2 млрд. лева. Брутният продукт на България е около 84 млрд. лева.

Разликата е над 11 пъти

Сигурно се питате как стоят нещата в развитите икономики? Пазарната капитализация на Нюйоркската фондова борса (NYSE) надхвърля 19 трилиона долара при брутен продукт на САЩ 17,4 трилиона долара. Пазарната капитализация на фондовата борса в Германия доближава 2 трилиона долара при брутен продукт на страната в размер на 3,8 трилиона долара.

Единствената причина, поради която споменавам тези данни, е да стане ясно, че колкото по-развит и по-ликвиден е един фондов пазар, толкова по-благоприятно е това за икономическия растеж. Какво означава това в практически план? Ако сте млад предприемач в България с брилянтна бизнес идея, но същевременно нито имате собствен недвижим имот, нито има кой да гарантира за вас, е невъзможно да получите банково кредитиране и съответно да реализирате бизнес идеята си. През последните няколко години все повече се разраства така нареченото стартово финансиране (start up). Тази форма на финансиране е от типа на фондацията, при която инвеститори дават шанс на млади предприемачи да реализират своите идеи с първоначално относителен малък капитал. До този момент статистиката показва, че от 100 стартъп компании максимум 4-5 успяват на реализират бизнес идеята си на практика. Точно тези 5 компании обаче имат огромен шанс да наберат средства от фондовия пазар за продължаване на проекта. Държавата с най-много стартъп компании на база БВП е Израел. Точно този модел „стартъп компания – фондова борса“ е

в основата на израелското икономическо чудо

В България няма нито един пример за успешна стартъп компания, която впоследствие да е станала публична компания. Това е може би най-естественият начин за младите предприемачи да наберат свежи ресурси от инвеститорите. От друга страна, ако относително новата компания с добра бизнес идея е публично дружество, това дава и някаква форма на сигурност за инвеститорите поради публичната тримесечна отчетност.

Разбира се, че една от основните причини за състоянието на фондовата борса у нас е държавният дял. Не мога да разбера каква е причината държавата да продължава да държи това свое участие в своя портфейл. Приватизирането на БФБ е задължително условие тя да се отвори към бизнеса. Любим пример в този ред на мисли е Чили. Стожер на чилийското икономическо чудо е фондовата им борса. В допълнение – и пенсионната система в Чили е 100% частна, а самите пенсионни фондове са едни от най-големите играчи на фондовата им борса. От 2006 до 2014 г. брутният продукт на Чили е нараснал от 124,4 млрд. долара на 277 млрд. долара. Пазарната капитализация на фондовата им борса е над 270 млрд. долара. Смятам, че дан­ните са повече от красноречиви. Тези примери трябва да бъдат анализирани изключително внимателно от родните политици. Когато един актив не се управлява, от него можеш само да загубиш. Специално за Българската фондова борса бих казал, че държавата не само пречи на борсата, тя буквално я срива. Борсата може да бъде изключително коректен съюзник на бизнеса. Това е най-точното място, където се

срещат добрите бизнес идеи с инвеститорите

През последните няколко години борсовите бюлетини приличат по-скоро на некролог с обидно къси анализи. Единственият свеж полъх е високотехнологичният холдинг „Сирма“. Сигурен съм, че инвеститорите ще бъдат доволни, но както е казал народът, „Една птичка пролет не прави“.

Фондов пазар или банков заем? В корпоративните финанси висшият пилотаж е най-правилното съотношение между заем и собствен капитал. Капиталът се набира от борсата, за заемите чукайте на вратите на банките. Добре известен факт е, че българските компании са силно декапитализирани и свръхзадлъжнели. Развитият фондов пазар е част от решението на този проблем. За целта обаче държавата ще трябва да се оттегли от несвойствените Ӝ функции като собственик на 50% от БФБ. В периода 2005-2010 г. инвестиционното посредничество беше относително добър бизнес. Към настоящия момент инвестиционните посредници в буквалния смисъл се борят за оцеляване. Броят им е намалял няколко пъти за последните четири години. От друга страна, те имат изключително позитивен принос за развитие на капиталовия пазар, защото самите те издирват малки компании за листване на борсата, т.е. осигуряват им ресурси. Към настоящия момент цената на банковите кредити чувствително пада. Да, но този процес не е безкраен. Най-късно през втората половина на 2016 г. лихвите ще тръгнат обратно нагоре. Точно в този момент за гъвкавите компании финансирането през фондовата борса ще е

изключително добра възможност

Превантивните решения са ключът към баланса във финансовата система. Идеята на Европа за насърчаване на финансирането на малки и средни предприятия през фондовата борса е брилянтна. Да не се окаже обаче, че докато тя бъде имплементирана у нас, всички инвестиционни посредници ще развеят белия флаг. Струва ми се, че като цяло в сферата на финансите европейските решения са силно „американизирани“, в което няма нищо лошо. Негативното е, че този процес е твърде бавен, което значително намалява ефективността му. В това включвам и „американската“ програма за количествените облекчения, които в момента прилага Европейската централна банка.

И така, нека положителното начало за Българската фондова борса започне с излизането на държавата от този бизнес. Дясното управление на страната предполага такова логично действие. Това ще бъде истинската реформа за фондовия пазар у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *