Държавата се отказва да връща пари на едри инвеститори

На фона на спадащи инвестиции държавата призна, че в закона за насърчаване на вложенията има мерки, които са безсмислени и финансово неподплатени. „Част от облекченията за големи инвеститори ще отпаднат от закона, защото страната ни не може да си ги позволи“, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева, която откри форум, посветен на инвестициите в България. Тя даде като пример опцията бюджетът да връща до 10% от вложеното от фирма, ако проектът е стратегически важен за България. „Тази държавна помощ със сигурност ще отпадне. Никога не сме си го позволявали, дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации“, обясни тя.

Бившият шеф на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов призна, че до момента само една компания е ползвала това облекчение – турската „Шишеджам“. „Не смятам че ще се спестят пари от премахването на мярката“, коментира той за в. „Сега“.

Според Лидия Шулева, бивш министър на икономиката, за насърчителни мерки са заложени едва 2 млн. лева. „Имаме закон, който обаче не е обезпечен финансово“, коментира тя. Вицепремиерът Бобева се съгласи, че това е „красив външно закон, който лъже инвеститорите“. „Ще махнем онези мерки, които не можем да изпълним“, повтори тя. От думите й не стана ясно дали в закона ще останат мерките, свързани с изграждането на прилежаща инфраструктура. Не стана ясно и какво ще бъде предприето за т.нар. „осигурителна ваканция“, която предвижда поемането от държавата на част от осигуровките на работещите в големи предприятия, за които най-вероятно също няма да има пари.

Данните на икономическото министерство показват, че при средна месечна заплата от 2000 лв. при 500 наети в сферата на услугите възстановените на работодателя осигуровки за 24 месеца ще са около 4.2 млн. лева.

ТЪРГОВЕ

Около 30% от обществените поръчки у нас се правят с един-единствен кандидат, а причината е в заложените условия, каза още вицепремиера. „Това за мен не са обществени поръчки“, коментира Бобева. Тя изрази надежда поправките в Закона за обществените поръчки да са влезли в Народното събрание за второ четене до края на ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *