Европа размрази 115 млн. евро за България

Европейската комисия размрази 115 млн. евро по програма ИСПА за България. Официално позицията на комисията бе оповестена на среща в Брюксел между вицепремиера и министър по усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева и еврокомисаря по регионалната политика Данута Хубнер. Спрените пари са предвидени основно за строежа на автомагистрала „Люлин“.

Средствата бяха замразени на 23 юли миналата година, след като бе установено, че в тогавашния фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ не са изградени системи за управление и контрол, които да осигурят добро финансово управление на проектите. Ето какво каза вицепремиерът Плугчиева:

Какво значи това решение на Еврокомисията за страната ни?

Това решение е признание и голям успех за България, висока оценка за положените усилия за направените промени, за стегнатите контролни механизми, за преструктурирането и най-вече за възстановяване на доверието, което бяхме в голяма степен загубили и затова не е само измерението на 115-те милиона евро като сума, а е нещо много повече. Това е голям успех за България. И в същото време това е задължение да продължим със същото темпо, със същата ангажираност и да не смятаме, че сме постигнали пълния и абсолютен успех.

Какво постигнахме от юли миналата година, когато бяха замразени тези средства, досега?

Това беше изключително тежка година под знака на така наречения „кризисен мениджмънт“: промени в законодателството, закриване на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“, създаване на Национална агенция „Пътна инфраструктура“, промяна на състава, съставяне на ново ръководство и най-вече смяна на системите на контрол и управление на средствата, за да се дадат нужните гаранции на Еврокомисията, че има не само промяна, но че това е дълбока, фундаментална, постоянна промяна, която ще гарантира оттук нататък прозрачност и много строг контрол при ползване и управление на средствата. Не е само сумата, по която трябва да измерваме този резултат и успех. Това е една оценка за общите ни усилия и в същото време задължение да се продължи по този начин и да сме се поучили от грешките и пропуските, които бяхме допуснали.

Кои са конкретните стъпки, които трябва да предприемем оттук нататък?

Ние сега ще ползваме тези средства. Общият бюджет по програма ИСПА възлиза на 1,603 млрд. евро и ние сме договорирали 83 процента от тези средства. През септември месец миналата година този процент бе някъде около 40 на сто. Разбирате, че имаме голям напредък в договорирането на средствата и изпълнението на съответните проекти за ключови за страната ни проекти в инфраструктурния сектор – транспорт и околна среда. Това са проектите за автомагистрала „Люлин“, „Дунав мост 2″, жп линията Свиленград – Пловдив и съответно редица пречиствателни станции в повечето градове на страната. Това означава, че ние трябва да форсираме работата, за да можем да изпълним всички проекти до края на 2010 година, когато изтича срокът на програма ИСПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *