Европа спаси доброто име на ЕЦБ

На 13-тото кризисно заседание на еврозоната за последните 21 месеца, те се съгласиха, че доброто име на „пазителите на еврото“ не трябва повече да се подлага на съмнение, след като централната банка вече е принудена да се ангажира с противоречивото изкупуване на ДЦК на периферните евро страни.
„Не трябва да искаме от ЕЦБ повече, отколкото тя може да постигне предвид сегашния й статус“ – Bloomberg цитира думите на австрийския канцлер Вернер Файман. Централната банка е в центъра на дискусията също и относно въпроса за обезценяването на гръцкия дълг. В петък ЕЦБ отбеляза, че обезценката ще е много над 21%, предвидени през юли, като процентът може да достигне дори 60%.
Според запознати с преговорите на високо европейско ниво, в момента се работи върху пет сценария за загубите на притежателите на облигации. Съобщено е, че еврозоната няма намерение да задейства застраховките срещу риск от фалит. Тя ще излезе с предложение за размера на обезценяването на следващата си среща – казал е гръцки представител.
Няма да се бърза с рестуктурирането на гръцкия дълг. Говори се, че тактиката по обезценяването на дълга ще е да се предлага на притежателите на облигации доброволно да приемат загубите, за да помогнат на сриващите се финанси на Гърция.
Сред другите решения е да се направят малки промени в договорите за управление в еврозоната, като се дадат повече роли на президента на Европейския съвет. Херман ван Ромпой ще председателства срещите на еврозоната – както правеше и по-рано след началото на кризата. Коментарът му е: „Направихме големи стъпки към преодоляване на кризата. Ще се видим в събота“.
Европа и друг път е декларирала победа над дълговата криза, припомня финансовото издание. През март имаше план, наречен „всеобхватна стратегия“. През юли съглашението да се предостави втори кредитен пакет за Гърция и повече правомощия за спасителния фонд EFSF беше определено от премиера на Люксембург Жан – Клод Юнкер като „финалният пакет, разбира се“.
Плановете на европейските лидери за рекапитализиране на банките с „над 100 млрд. евро“ ще търсят на първо място набиране от частни инвеститори, чак след това от правителствата. Само ако страните – членки не могат да се справят сами, ще се прибягва до фонда EFSF с 440 млрд. евро, за които пазарът очаква скоро да станат повече.
Германия постигна основната си цел на тази среща – ограничи исканията на Франция EFSF да може да тегли на практика неограничени средства от централната банка. Политиците дават на EFSF задачата да гарантира продажбите на държавни облигации и това е единият начин обхватът му да бъде разширен. Другият е основаването на фонд, застрахован от EFSF, който „извънбалансово“ ще инвестира в проблемни облигации.
Срещата в сряда, както и тази в неделя, ще започне с лидерите на всичките 27-те страни членки и после 17-те ще се отделят да заседават сами. По думите на Жозе Мануел Барозу, президентът на Европейската комисия, в сряда вече ще има прогрес по въпроса за увеличаване силата за действие на EFSF, върху който вече се преговаря. Техническите детайли трябва да бъдат готови за 24 часа, казва европейски политик.
Сред темите оставени за сряда е и увеличаване намесата на Международния валутен фонд по решаване на дълговата криза. В отделно изказване се посочва, че допълнително финансиране може да се получи не само от МВФ, а и от страните с излишъци като Китай и другите страни от БРИК.
Дотук Европейската централна банка е изкупила ценни книги, издадени от Гърция, Ирландия, Португалия – а наскоро и от Испания и Италия, на стойност 165 млрд. евро. На срещата в неделя германският канцлер този път беше на страната на ЕЦБ, като „деликатно намекна“ на Италия, че нещата не могат да продължават завинаги така. В „приятелски разговор“ с премиера Силвио Берлускони, Меркел изстреля: “Разбира се, икономически Италия е много силна, но също така има много високо ниво на дълга /119%/ и той трябва да се намали по допустимия начин в следващите години“.
От октомври 2009 г. досега, еврозоната похарчи 256 млрд. евро за справяне с кризата на държавния дълг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *