Заехме 38-мо място в световната класация за конкурентоспособност 2009

България се нареди на 38-мо място в най-старата ежегодна класация за оценка конкурентоспособността на икономиките – IMD World Competitiveness Yearbook 2009: Годишникът на световната конкурентоспособност 2009 на IMD (International Institute for Management Development).
В сравнение с миналата година, тази сме с една позиция по-напред, съобщиха от Центъра за изследване на демокрацията. Изследвани са 57 държави.
Българияе постигналанай-висок резултат в първата група от фактори: ефективност на икономиката (след спада от 31-во на 38-мо място през 2008 г. се наблюдава покачване до 26-то място в класацията за 2009 г.). Следва ефективност на правителството (28-мо място, в сравнение с 38-мо за 2007 г. и 29-то за 2008 г.). Единствено по отношение на инфраструктурата се наблюдавапотъване назад в класацията- България е класирана на 43-то място сред 57-те участници (две места по-ниско в сравнение с миналата година).
Сравнителните предимства на българската икономика са Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в процентноизражение от Брутния вътрешен продукт (БВП), реален ръст на БВП на глава от населението, ниските корпоративни данъци, възнагражденията в сектора на услугите, ценатаза достъп доинтернет, брой абонати на мобилни телефони и т. н.
Ефективността на бизнеса е оценена най-ниско – там се нареждаме 47-ми, в сравнение с останалите три групи показатели. Въпреки това,наблюдава се подобрение от 2007 г., когато заемахме предпоследното 54-то място.
Трябва да се отбележи, че ефективността на бизнеса се разглежда като пресечна точка на останалите три групи фактори и е показателна за способността на дадена икономика за систематичен подход в развитието на своята конкурентоспособност.
Световната икономическакриза и наследените недостатъци, обаче, представляват съществени пречки пред развитиетоикономиката на страната, особено що се отнася до достъпа до капитал, справянето с междуфирмената задлъжнялост, загубата на международните пазари и свиването на местния пазар, международния облик на страната, върховенството на закона, лоялната и етична конкунреция, ограничаването на сивата икономика и корупцията, осигуряването на квалифицирана работна ръка и на управленски опит, развитието на иновациите, технологиите и науката.
Сред най-значимите пречки пред развитието на бълграската икономика в дългосрочен план са ниската ефективност на институциите и правителствените политики по отношение на инфраструктурата (здравеопазване, образование, околна среда, научна инфраструктура), недоброто сътрудничество и координация между държавните институции и непривлекателността на страната за квалифицирани чуждестранни специалисти. Под натиска на международната рецесия нарастването на цените, доходите и заплатите ще спре, като се очаква, че при запазване на настоящите тенденции България ще достигне дъното на кризата през второто и третото тримесечие на 2009 г.
За преодоляването на кризата е нужно да се измести фокусът на държавната политика от финансиране на големи проекти и организации към подкрепа на МСП и новостартиращи предприятия. Необходимо е увеличаване на инвестициите в научно-изследователската и развойна дейност, ИКТ инфраструктурата и подкрепа на иновативните нови нишови производства на българските фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *