Защо Меркел няма да позволи Гърция да излезе от еврозоната

Рискът от фалит и излизане от еврозоната на Гърция е най-голямата заплаха за германския канцлер Ангела Меркел, чието политическо дълголетие се дължи на нейната добра антикризисна политика.

Заради заплахата Великобритания да напусне Европейския съюз и конфликта в Украйна обаче, миналите победи на Меркел сега я превръщат в главен виновник за всеки провал. А малката гръцка икономика може да нанесе най-болезнения удар, обобщава darikfinance.bg.

„Това изглежда като повратна точка“, коментира Улрике Герот, основател на европейската лаборатория по демокрация в Европейското училище за управление в Берлин. „Ако Гърция напусне еврозоната, това ще бъде първата стъпка към края на Меркел“.

Докато гръцката драма върви към развръзка, рейтингът на канцлера намалява на фона на различията ѝ с финансовия министър Волфганг Шойбле, който е безкомпромисен към гурците.

Моментът не може да бъде по-лош, тъй като Меркел обмисля да се кандидатира за четвърти мандат. Проучванията сочат, че тя може и да е достигнала своя зенит. Подкрепата на избирателите за нея намалява с 4 процентни пункта до 66% в анкета през юни. Месец по-рано рейтингът ѝ беше с се стопи с още 5% след твърденията за германско сътрудничество в американския шпионаж в Европа.

И все пак Меркел надхитрява съперниците си и коалиционните си партньори от дълги години. Най-известна ѝ жертва е нейният собствен наставник Хелмут Кол. „Меркел има блестящ талант да прави нещата да изглеждат така, сякаш тя не е виновна“, смята Джон Корнблум, американски посланик в Германия между 1997 г. и 2001 г.

За политик, който редовно оглавява германските рейтинги по популярност, спадът до трета позиция след Шойбле е зловещ на фона на перспективата Гърция да напусне еврозоната.

„Всеки неуспех ще се разглежда като личен провал“, предупреждава обаче Андреа Монтанино, който се оттегли като представител на Италия във МВФ през миналата година и в момента е директор на програмата за глобален бизнес и икономика на Атлантическия съвет във Вашингтон.

Риториката за затягане на колана се одобрява от германската общественост, уморена от усилията за спасяване на останалите членки на ЕС, но може да ѝ изиграе лоша шега.

Жертвите, наложени на Гърция, които не успяха да събудят икономиката, поставиха начело опозиционната партия СИРИЗА. „Думите на Меркел не бяха полезни“, смята Марк Уейсборт, съпредседател на Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон.

Нейният опит да убеди Ципрас да удовлетвори желанието на кредиторите удари на камък в понеделник – гръцкият лидер се противопостави на изискванията за повече пенсионни съкращения.

Опитите на Меркел да намери решение за 16-месечния конфликт в Украйна също разклатиха нейния имидж, четири месеца, след като с френския лидер Франсоа Оланд договориха прекратяване на огъня в Минск. Преди дни тя бе домакин на срещата на Г-7 в Бавария, където равносметката показва изостряне на напрежението между Киев и проруските бунтовниците.

Но след като се пребори да стане първата жена канцлер на Германия, не е в характера на Меркел да се отказва. А независимо от това кой ще е виновен за гръцкото излизане от еврозоната, това ще бъде краят на политиката на канцлера за обединение на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *