Изборът на доставчик на ток все още е само на хартия

Въпреки че на хартия България е отговорила на някои от изискванията на така наречения Трети енергиен пакет на Европейския съюз, на практика голяма част от тях остават пожелание. Едно от тези пожелания е правото на всеки българин да избира доставчика си на ток. Проверка на в. „Сега“ показа, че нито един битов клиент на ЧЕЗ или ЕВН не е пожелал да се възползва от това, въпреки че принципно не би трябвало да е проблем.

От „Енерго -Про“ не коментираха дали някой е поискал друг доставчик на ток, но според неофициална информация при тях също няма запитвания. Освен консерватизма на потребителите липсата на интерес може да се обясни и с тежката процедура, както и с по-високата цена, обясниха експерти.

Според изискванията всеки има право да избира доставчика си на електроенергия, ако по някаква причина не е доволен от настоящия. Така например, ако живеете в София и сте клиенти на ЧЕЗ, то без проблем би трябвало да можете да изберете „Енерго -Про“ или ЕВН например. Пловдивчани също без усилия би трябвало да могат да изберат ЧЕЗ или варненското „Енерго -Про“. Гаранцията за тази възможност дори е залегнала в Закона за енергетиката и в общите условия на дружествата.

Едно от намеренията на бившия кабинет „Борисов“ например бе да се въведат ваучери за електроенергия по подобие на тези в редица други държави. Идеята бе например във вилните зони да бъдат инсталирани електромери, които могат да работят и с вид предплатени карти за ток. „Хората могат да си купуват ваучер на стойност например 100 лв. След това въвеждат в уреда съответните цифри от ваучера и той започва да работи. След като „изхарчи“ предплатените пари, той спира и така няма шанс за начисляване на по-високи суми или за разминавания“, обясняваше икономическият министър по това време Делян Добрев. Уредите трябваше да се монтират за сметка на ЕРП-тата, като това щеше да гарантира реално отчитане. Те обаче така и не бяха въведени, тъй като от дружествата заявиха, че нямат пари за такава инвестиция. „Обикновеният“ електромер струва 30 лв., докато уредът, който работи с ваучери – 30 евро.

ЗАПЛАХА

Заради това, че българите са лишени от правото си да избират доставчик на ток и на природен газ, в началото на миналата година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Според европравилата всеки гражданин на ЕС би трябвало да може в срок до 3 седмици и съвсем безплатно да смени своя доставчик на ток и природен газ, ако не е доволен от предлаганите услуги. „Пазарът трябва да е отворен както за местни, така и за чуждестранни доставчици. Това в България формално е изпълнено, но въпросът е да се изпълнява и на практика“, заявиха от Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *