Изнасянето на пари с чували от КТБ било изфабрикувано за прикриване на стари престъпления

Информацията, че от Корпоративна търговска банка са изнасяни пари с чували, е била изфабрикувана с цел да се прикрият стари престъпления. Това става ясно от изявление на прокуратурата, която обясни, че разследването за КТБе в три посоки – трима обвиняеми за присвояването на 206 млн. лв., разследване на длъжностни престъпления на служители от „Банков надзор” към БНБ, по което обвиняем е Цветан Гунев, както и престъпления против стoпанството, извършени от служители на КТБ.
От изявлението на прокуратурата става ясно, че версията за изнесените в чували 206 милиона лева, е била съчинена от ръководството на банката. Целта е била по този начин да се прикрие огромната липса на средства от трезора на КТБ. Сигналът е бил подаден на 8 юли от квесторите на банката към БНБ. Прокуратурата смята, че те са се подвели по някои документи, сред които е протокол с резолюция ”Да“, дадена от изпълнителния директор на банката Орлин Русев за предоставяне на парите в чували на фирма ”Бромак”. Дружеството е собственост на Цветан Василев и чрез него той контролира КТБ. Друг документ е декларация от главния касиер на КТБ Маргарита Петрова, че управителят на същата фирма Иван Стойков й е предал протокола от шефа на Корпоративна търговска банка. След това са му били дадени чувалите с милиони.
Тази версия е била поддържана по време на очната ставка между Маргарита Петрова и Иван Стойков. Впоследствие разследващите са установили, че изнасянето на парите е фалшива версия, която има за цел да прикрие, че сумата е изнасяна на части в продължение на последните три години.
Засега единствените сигурни данни, с които прокуратурата разполага, са че източването на парите е дело на Орлин Русев, главния касиер Маргарита Петрова, главния счетоводител Мария Димова и заместник-главния счетоводител Борислава Тренева. Името на Василев не се споменава във връзка с източването на трезора. Със сигурност пари от банката не са изнасяни в чували на 19 юни – денят преди КТБ да бъде затворена.
Прокуратурата съобщава още, че оригиналите на уж липсващите кредитни досиета за 3,5 милиарда лева се съхраняват в банката. Преди това Цветан Василев, който се намира в чужбина, съобщи, че тези документи са иззети от разследващите.

Разследването около КТБ е започнало още на 27 март тази година за длъжностни престъпления, извършени от служители на „Банков надзор” в БНБ.

От прокуратурата допълват, че по досъдебното производство за банката работят 10 прокурори и следователи. Други 11 души проверяват имотното състояние на обвиняемите за срок от 2004 до 2014 г. Прокурор е наложил забрана на всички обвиняеми да напускат страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *