• slot pulsa/
  • Изпарени милиони долари: Крипто борсата приключи дейността си – Финансови новини

    Изпарени милиони долари: Крипто борсата приключи дейността си

    Собствениците на компанията Swaprum успяха да измъкнат депозити на стойност около $3 милиона от потребители на платформата им. Компанията е известна с общия си токен SAPR. Анализ от PeckShield, компания в сектора на блокчейн сигурността, показа, че приблизително 1,628 ETH, които са равнявали на $3 милиона, са били източени от ликвидните басейни на Swaprum.

    Екипът зад Swaprum изтегли ликвидността от борсата си, която е била предоставена в замяна на тяхния токен SAPR. След това продадоха токените за ETH, което доведе до значителен спад в стойността на SAPR токените, като те почти станаха безполезни за инвеститорите. За да прикрият измамата си и да попречат на властите да проследят средствата, неправомерно спечелените токени са преместени от мрежата Arbitrum в Ethereum. Този процес е включвал пране на средствата чрез Tornado Cash, който е широко използвана услуга за смесване на Ethereum транзакции.

    Swaprum неправомерно елиминира присъствието си в социални медийни платформи, като Twitter, Telegram и GitHub, заличавайки на практика своя дигитален отпечатък. Официалният уебсайт на проекта все още е активен. Анализаторите по сигурността в Beosin откриха, че смарт договорът на Swaprum съдържа скрита функция за задна врата. Тази функция, наречена “add()”, позволява на извършителите да крадат LP токени, които са стейкнати от потребителите, и да печелят от премахването на ликвидността от пула, като по този начин получават пълен контрол върху активите.

    Това е най-скорошният пример за “exit” измама в мрежите от втори слой на Ethereum. Миналия месец също така разработчиците на Merlin, децентрализирана борса в мрежата zkSync, изчезнаха с близо $2 милиона.

    Източник: Cryptodnes.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *