Икономиката на Китай расте, но в грешна посока

Националното статистическо бюро (NBS), обяви цените на жилищата за 70 средни-до-големи градове, за месец юли. Като средна аритметична величина, цените на новите домове в проучените градове, са напреднали с 0.1% последователно, за първи път от миналия юли.
Броят на градовете с последователен ръст в цените, се е удвоил до 50 през юли, спрямо 25 през юни. Това се потвърждава и от доклада на най-големият китайски интернет портал за недвижими имоти, SouFun, според който цените на новите домове са се увеличили за втори пореден месец.
Това е най-големият брой градове в официално проучване на Националното статистическо бюро, показващо ръст на цените в продължение на 14 месеца. В продължение на няколко месеца цените на имотите в Китай пълзяха постепенно нагоре, въпреки ясното мнение на правителството, че е против този ръст.
Служителите на Bank of America Merrill Lynch, Лари Хю и Тинг Лу пишат: „Текущият микс от ръст в цените на жилищата и спадът на инвестициите в дълготрайни активи, представлява дилема за политиците. Някои мерки за облекчаване на ликвидността, с цел стимулиране на инвестициите в дълготрайни активи, биха могли да предизвикат още по-силен ръст на цените на жилищата. Отчасти за това Китайската народна банка отказа да намали изискваната норма на възвращаемост, а вместо нея приложи обратни репо сделки с ниска възвращаемост. Най-вероятно Пекин ще продължи да стимулира инвестициите в дълготрайни активи, но ръстът на тези стимули може да не компенсира спадът на инвестициите в ДМА, както и спадът на износа. Ето защо ние намалихме очакванията за БВП през 2012 и 2013 г. до съответно – 7.7% и 7.6%, спрямо предишните прогнози от 8.0% и за двете години.“
Имаше много разговори за това как правителство се опитва да наложи някакви рестрикции, но същевременно оставяше някои местни власти да облекчават ограниченията за инвестиции в недвижими имоти.
Вероятно има някакъв конфликт на интереси между политиците, по отношение на стимулите, които се опитват да приложат – растеж, чрез привличане на нови капиталови инвестиции или чрез стимулиране на потреблението. Освен това има и известен политически натиск, цените на имотите да станат по-достъпни.
Като цяло е трудно да се гледа позитивно на ръста в цените на имотите, докато почти нищо друго не расте. Фондовата борса в Шанхай удари ново 3-годишно дъно в понеделник, а ръстът на жилищният пазар ще направи прилагането на монетарните стимули доста по-трудно.
„Покачващите се цени на имотите ограничават агресивните действия от страна на централната банка“, казва Джанг Дживей, главен икономист в Номура Холдингс, базирана в Хонг Конг.
„Правителството ще въведе повече стимули, които да подхранят жилищният балон, включително и увеличаване на данъка върху недвижимото имущество в повечето градове“, допълва той.
В допълнение на това може да заключим, че растежът на икономиката ще остане ограничен. Комбинацията от спад в печалбата на производителите, ръст на цените на храните и имотите, заедно със забавянето на промишленото производство и спада на преките чуждестранни инвестиции, не изглежда никак обещаващо за китайската икономика. Дори и ако цените на имотите отбележат спад през август.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *