Икономисти: Проблемът ни не са ниските доходи, а безработицата

Проблемът на страната не са толкова ниските доходи, а голямата безработица. Около тази теза се обединиха икономисти в сутрешния блок на БТВ.

Основна част от бедните хора в страната изобщо няма работа, представителите й са дългосрочно безработни, заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му можем да си представим две реалности при управлението на държавата.

„Едната реалност би била следната – икономиката тръгва, мерките за засилване на бизнеса и за създаване на работни места заработват. Тогава какво ще имаме – ще имаме 100 хиляди човека със стабилни доходи, които вече като изрядни данъкоплатци ще държат отговорни политиците за това, което се случва в държавата. От това политикът не печели нищо.

Другата реалност би била да провеждаш политика само към зависимите – да им даваш някакви помощи, по 50-60 лева добавки към пенсиите или други. Така нямаш изрядни данъкоплатци, които да ти искат отговорност за политиката, която провеждаш”, каза той.

Това, че данните показват, че има повече работещи на ниски заплати означава, че все пак има повече хора, които изобщо работят. Дали това е постоянна работа или сезонна такава – все пак хората са заети и получават някакви доходи, което е по-добре от никакви, отбеляза икономистът от Индъстри уоч Лъчезар Богданов. Това е малка и плаха, но все пак положителна индикация и надежда, смята той. Там, където има образование, образовани хора и инвестиции в бизнеса, там има просперитет и хората остават. Там, където тези неща са по-малко, в тези региони хората или не остават, или са безработни в голямата си част, подчерта икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *