Икономическата пропаст между Севера и Юга расте

Различията в развитието на Северна и Южна България се увеличават.

Това е един от основните изводи в изготвените от Института за пазарна икономика (ИПИ) социално-икономически профили на 28-те области.

Въпреки отлива на капитали столицата остава лидер по привлечени чужди инвестиции. Диспропорциите обаче и по този показател са огром­ни. Към края на 2012 г. София е привлякла към 9000 евро на човек от населението, а Силистра – едва 111 евро.

Ключовите инфраструктурни проекти през 2012 и 2013 г. отново са на юг от Стара планина.

Въпреки че ситуацията на пазара на труда се подобрява, в много от областите това не се усеща. Във Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Търговище положението е критично, т.е.под 40% от трудоспособното население в тях работи.

Пропастта между столицата и най-бедните области се увеличава и в ръста на доходите. Най-бавно нарастват в Ловеч – с близо 3% на година или с 4 пъти по-бавно от София.

Демографската картина става все по-мрачна, сочи още изследването.

В страната вече няма нито една област, в която децата да са повече от хората на възраст над 65 г.

От 2010 г. насам няма нито една област с положителен прираст, най-нисък е той във Видин, Кюстендил, Перник, Ловеч, Враца.

Все пак икономическата активност на населението нарас­тва, заетостта в повечето области се увеличава през 2013 г., макар и все още да не достига предкризисните нива.

От Института за пазарна икономика предлагат 1/5 от данъка върху доходите ни да отива директно в общината, в която живеем.

Така местният бюджет ще е зависим от заетостта и заплатите в областта т.е. кметът ще има интерес да привлича инвеститори и да премахва пречките пред предприемачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *