МФ изненада с нов закон за гарантиране на влоговете

Министерството на финансите вчера изненадващо публикува проект на изцяло нов закон за гарантиране на влоговете в банките. В него са пренесени „революционни“ промени, продиктувани от новата европейска директива, които ще защитят значително по-добре интересите на спестителите. Една от най-важните промени е, че когато банка закъса, най-късно след 7 работни дни Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) ще трябва да започне да изплаща защитените депозити на фирми и граждани. И освен това изплащането трябва да приключи в рамките на 3 месеца. По сегашния закон плащането започва 20 дни след отнемането на лиценза на банката и може да се точи 5 години.

В мотивите си за новия закон МФ признава, че основна причина за съкращаването на сроковете е заплахата от евроглоби – заради случая с КТБ, чиито клиенти вече половин година нямат никакъв достъп до парите си, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Евродирективата предвижда поетапно скъсяване на срока за изплащане на гарантираните влогове в проблемни банки, така че към 1 януари 2024 г. във всички страни от ЕС законът да осигурява достъп на спестителите до техните пари в едноседмичен срок. Според проекта на МФ България ще стане евроотличник, защото е предвидено още с влизането на закона в сила срокът за започване на изплащане на гарантираните депозити да стане 7 работни дни.

Освен това се предлага поправка в Закона за кредитните институции, според която при налагане на специален надзор над банка БНБ не може да спира изцяло достъпа на вложителите до влоговете за повече от 5 дни. В случая с КТБ и банка „Виктория“ заради забраната на БНБ фирми и граждани не могат да ползват и стотинка от спестяванията си от края на юни насам.

Друга важна новина е, че наред със стандартно защитените до 196 000 лева (100 000 евро) се предвижда по-високо покритие – до 250 000 лева – за влогове, „свързани с важни социални събития от живота на човека – продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране и др.“, както е записано в мотивите.

Проектът лансира и въвеждане на качествено нова система за определяне на вноските във фонда за всяка отделна банка. Вноската ще зависи не само от размера на привлечените депозити, както е сега, но и от оценката на риска за съответната банка. Това обаче ще се случи чак през 2016 г., а дотогава БНБ трябва да одобри методика за определяне на вноските според риска, подготвена от фонда.

Фондът ще разшири значително ролята си, защото според проектозакона той ще участва при преструктуриране на проблемни банки. Но как точно и в какви мерки ще участва фондът, ще бъде описано в друг закон, става ясно от мотивите в проекта.

Освен това ресурси на фонда ще може да се „впрягат“ за подкрепа на банки, застрашени от изпадане в неплатежоспособност. Тези мерки обаче ще се предприемат „в съответствие с ясно определена рамка и следва във всички случаи да са съобразени с правилата за държавната помощ, а разходите за мерките, предприети за предотвратяване на неплатежоспособността на дадена банка, не могат да превишават разходите за изпълнение на законово установения мандат на Фонда по защитата на гарантираните влогове в банката“, се подчертава в мотивите.

Според проекта ще се разшири „ветрилото“ от инструменти, в които фондът ще може да инвестира средствата си. А когато се налага ФГВБ да си осигури повече пари, предвиждат се няколко възможности – определяне на извънредни вноски от банките и заеми – вкл. чрез емитиране на дългови ценни книжа или отпускане на бюджетни средства. Новото е, че това ще става с одобрение на МС, т.е. по по-лека процедура.

Наличните средства във фонда трябва да достигнат размер от 0.8% от общия размер от гарантираните влогове в банките не по-късно от 3 юли 2024 г., пише още в проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *