ИМАМ ЗАПОР-КАКВО ДА ПРАВЯ?

Обикновено, когато срещу нас има образувано изпълнително дело, още с получаването напоканата за доброволно изпълнение, получаваме изапорно съобщение. С това съобщениесъдия изпълнителятни уведомява, че ни е наложензапор на заплатата, или набанковите ни сметки, или на притежавани от нас движими вещи.

Възможно е дори да не получим подобно съобщение, а отивайки до банката, да разберем, че не можем да изтеглим парите си от банковата ни сметка.

Запорно съобщениесе изпраща и на нашия работодател, който въз основа на него, е длъжен да удържа съответния размер от заплатата ни и да я превежда по сметка на съдия изпълнител.

КОЛКО МОЖЕ ДА СЕ УДЪРЖА ОТ НАШАТА ЗАПЛАТА?

-ако лицето получавадо 300 лв.месечно– удържа се една
четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;

-ако получаваот 300 до 600 лв.месечно– удържа се една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;

– ако получаваот 600 до 1200 лв.месечно– удържа се една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;

-ако получаванад 1200 лв.месечно– удържа се горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа. В тези случаи месечното трудово възнаграждение се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.

Ако се запорира банковата ни сметка,запорното съобщениесе изпраща и до съответната банка.

Чреззапорът се лишаваме от възможността да оперирараме със средставата си по банковата сметка.Целта е една-да бъдат удовлетворенивземаниятана нашиявзискателпо образуванотоизпълнително делосрещу нас.

Интересно е, чезапорътсе налага върху цялата ни сметка и върху цялата сума, която съдържа, независимо от това, че законът указва ограничения в тази насока. Защо се получава така?

Ограниченията за удържане са свързани единствено с получаваното от наструдово възнаграждение. Когато същото се превежда по банков път, съдия изпълнителят няма как да знае във въпросната сметка какъв тип средства има и дали става дума само за средства от трудово възнаграждение.

Поради тази причина се запорира цялата сметка и цялата сума, която има по нея.В този случай е необходимо да подадеммолба до съдия изпълнителяи да докажем, прилагайки съответния документ, че става дума за средства от трудово възнаграждение и да поискаменесеквистируематачаст от тях, да бъде освободена.

Не забравяйте, че банката няма право да предоставя информация за вашата банкова сметка, свързана с това какви средства и на какво основание ви се превеждат, от кого и съответно на кого вие правите преводи.

НА КАКВО ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ?

1. Да разберемЗА КАКВО е наложен запорът.

Възможно е да имаме задължения към Топлофикация, към мобилните оператори, към водоснабдителните и енергоразпределителните дружества, да имаме необслужван заем и др. Важно е да знаем какви са задълженията ни като размер, към кого, реално дължима ли е въпросната сума.

2. Да разберемот КОЙ съдия изпълнител е наложен запорът.

Добре е, когато научим, че имаме запор и не знаем защо ни е наложен, да отидем при съдия изпълнителя и да поискаме да се запознаем с изпълнителното дело.

3. Акозапоръте върхубанкова сметкаи там се превежда заплатата ни, да подадем веднага съответнатамолба до съдия изпълнителяс оглед освобождаване нанесеквестируемата част от възнаграждениетони. В случая прилагаме извлечение от банковата си сметка за 6 месеца назад.

4. Ако имаме наложенидруги запори, да уведомим своевременно съдия изпълнителя по настоящето дело.

5. Ако вечесме платили задължениятаси, да уведомим за това съдия изпълнителя, прилагайки документ, удостоверяващ плащането.

6. Акосменим местоработата си, старият работодател е длъжен да изпрати запорното съобщение на новия ни работодател. Освен това в трудовата ни книжка се отбелязва, че имаме наложен запор.

Да не забравяме, че сме длъжни в1 месечен срок, от момента на преминаване на друга работа, да уведомим за това съдия изпълнителя. При неизпълнение на това задължение, може да ни се наложи глоба в размер на 200 лева.

7.Съдия изпълнителятпри образуване на изпълнително дело, изпращауведомление за това и на НАП. Ако имаме задължения -неплатени данъци, осигуровки-съдия изпълнителят присъединявадържавата като взискателпо вече образуваното изпълнително дело. Естествено е в този случай, към задълженията по изпълнителния ни лист, да се прибавят и нови.

Задълженията към държавата се удовлетворяват първи.

8.Върхупаричните обезщетения и помощите, изплащани по реда на Кодекса за социално осигуряване,не могат да се налагат запориили да се извършват други удръжки освен за задължения към държавното обществено осигуряване и за задължения за издръжка.

9.Съдия изпълнителятреалноне е ограничен в броя на изпълнителните способи, които може да използва, за да събере вземанията на взискателя.

Ако ни е наложен вечезапор на заплатата, съдия изпълнителят няма задължението да ни вдигне запора и върху банковите сметки /ако такъв е наложен /.

За всяко предприето действие по принудително събиране на вземанията, сеначисляват и съответните такси.

МОЖЕМ ЛИ ДА ОБЖАЛВАМЕ ДЕЙСТВИЯТА НА СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЯ?

В законът изрично са изброени действията, които можем да обжалваме

1.Насочване на изпълнението върху несеквестируемо имущество,

2.Отнемане на движима вещи и отстраняването на длъжника от имот, поради това, че не е уведомен,

3. Постановлението за глоба

4. Постановлението за разноски,

5.Постановлението за възлагане на недвижим имот поради това, че наддаването на публичната продан не е извършено надлежно или имуществото не е възложено по най-високата предложена цена.

Жалбите се подават в 7 дневен срокот извършване на действието или от получаване на съобщението за извършването му.

Жалбата се подава чрез съдия изпълнителя до съответния Окръжния съд.

/Статията не претендира за изчерпателност по съответната тема. Юридическата терминология е сведена до минимум /

адвокат Мариана Розованова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *