Има ли слабости Apple?

Нека си припомним старите борсови правила- Пазарът е винаги прав … Пазарът е винаги жив…Има и друго правило: цената не може да расте безкрайно. От това следва, че е важно да се прави критичен преглед на действията и на най-успешните компании, защото и най успешните компании в историята са имали своите крушения.

Трудно е в момента да се напише статия за слабостите на Apple, но анализатори се опитват, още повече, че мотото на компанията е – Мисли различно.

В основата на успеха на Apple от дълго време е iPhone. Дори ако просто погледнете динамиката на търговските продукти на Apple, лидерът е очевиден:

Вижда се, че 69% от общите приходи от продажби на Apple са от iPhone, и само този е разрастващия се сегмент в общия обем на продажбите. Достатъчно ли е за компанията да се разчита само на един източник на приходи и растеж, особено след като перспективите за този пазар не показват продължаването на бума.

Според прогнозите на International Data Corporation, през 2015 г. ръстът на световния пазар на смартфони ще се забави от 2,5 пъти до 11,3% в сравнение с 27.6% през 2014. Същото мнение се споделя и от анализаторите на Fitch, като прогнозира намаляващ дял на Apple на световния пазар на смартфони през 2015 г. до 14% от 15% през 2014 година. Косвено тези предположения се потвърждават и от статистиката за използването на мобилни операционни системи. Към момента делът на IOS е 20,78% от всички мобилни операционни системи, въпреки че през 2013 г., Apple здраво стои с 25%. Пазарът на смартфони е силно конкурентен, но това, което се случва, е че конкурентите постепенно изяждат пазарния дял на Apple. За всяка компания е важно да се разнообразят източниците на приходи, но най-вероятно в Appleне- „мисли по различен начин.“..

Въпреки различните ключови източници на приходи, най-близко по пазарен дух, за да се конкурира с Apple – е Google. И двете компании имат свои собствени екосистеми , включително операционни системи, браузъри, облачни технологии , голямо разнообразие от услуги, като например Maps.

Google също се опита да създаде своя собствен смартфон, дори купи Motorolla, но се отказа, в полза на разработката на софтуер. Ако погледнем критично, смартфона – това е просто „хардуер“.

Сега нека направим някои изчисления. От 2012 г. до настоящия период цените на акциите на компанията е нараснала повече от 110%, но средната стойност на мултиплициращ P / E остава 15. Това може да се случи само , ако знаменател (т.е. печалба на акция) също са се увеличили с около 110%. Ако просто разгледате върху динамиката на годишната печалба през 2012 г., след спада до 5.36%- $ 41733,00 милиона – до 39.510 милиарда евро).

За да се постигне растеж в нетната печалба на акция в намалението на нетните годишни печалби, Apple успя единствено чрез програмата за обратно изкупуване акции, в които броят на акциите в обращение от 6,631 милиарда през 2012 г. намаля до 5,832 милиарда за март 2015. В действителност, ръстът на цените на акциите до голяма степен се дължи на не увеличи рентабилността на компанията, а на закупуване на собствените акции от пазара – като това не може да продължи вечно…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *