Инвеститорите изчакват по-ясна картина за стимулите на Фед

Златото е стабилно днес след покачване с 1.3% през последните две сесии. Търгуваните обеми обаче са слаби, тъй като инвеститорите изчакват заседанието на Федералния резерв през следващата седмица. Обемите и при фючърсите и на физическия сектор са малки, защото инвеститорите изчакват по-ясна картина за стимулите на Фед.

Спот цената днес е 1239 долара за тройунция. Тя растеше през последните два дни при покриване на къси позиции, технически разпродажби и покупки на фондове. Краткосрочният растеж едва ли ще продължи до следващата седмица при предпазливостта преди последното заседание на Фед за тази година.

Пазарите се опасяват, че Фед може да реши да намали месечните покупки на облигации в размер на 55 милиарда долара още по време на заседанието на 17 и 18 декември, позовавайки се на последните силни икономически данни. Тези стимули подкрепяха жълтия метал, тъй като увеличаваха търсенето му заради защитата срещу инфлация, която предлага. Тази година обаче златото загуби 1/4 от стойността си заради страховете, че тези покупки на облигации ще бъдат намалени.

В понеделник коментари на двама представители на Фед подкрепиха мненията, че централната банка е все по-близо до редукция на стимулите. Ръководителят на подразделението в Сент Луис Джеймс Булард заяви, че Фед може да намали малко стимулите още този месец в отговор на сигналите за подобрение на пазара на труда. Колегата му от Далас Ричард Фишер сподели, че ще поиска през следващата седмица от колегите си във Фед да започнат незабавно намаление на стимулите.
И днес еврото е купувано и удари 5-годишен връх срещу йената и 6-седмичен връх срещу долара при очакванията за липса на нови стимули на ЕЦБ. По-слабият долар може да подкрепи златото, тъй като деноминираните в долари активи стават по-евтини за притежателите на други валути. В момента изглежда слабостта на долара ще продължи и това дава известна подкрепа на златото. Като цяло обаче в краткосрочен план цената вероятно ще остане в тесен рейндж освен ако няма големи изненади от икономическите новини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *