Инфлацията в еврозоната през октомври е 1.6 на сто на годишна база

Икономиката на 12-те може да нарасне с 2.4%

Инфлацията в 12-те страни от еврозоната през октомври се е понижила под желания от Европейската централна банка праг от 2%, съобщи „Блумбърг“. Според икономическо проучване на „Евростат“ една от причините за това е спадът в цените на петрола. Инфлацията за октомври е била 1.6 на сто на годишна база. Очакванията бяха да бъде отчетено увеличение на потребителските цени за месеца от 1.7 на сто. През септември инфлацията беше също 1.7 процента, като повтори минимума си от март 2004 г. Вероятно отделно проучване ще покаже увеличаване на увереността на европейските потребители.

Според главния икономист на банката UBS Стефан Део ниската инфлация не е достатъчна, за да накарат Европейската централна банка да увеличи лихвите. Банката все още е в средата на серията покачвания, а бизнесът изглежда се развива достатъчно активно. Централната банка пък обяви, че ще увеличи основния си процент поне още един път през декември, за да предотврати прекалено бързото разрастване на икономиката и бъдещия инфлационен риск. Европейската икономика към момента отчита най-активен ръст за последните шест години, а паричното предлагане се увеличава през последните месеци. До края на годината икономиката на страните от еврозоната вероятно ще отчете ръст от 2.4 процента, най-активната експанзия от 2000 година насам. Според прогноза на Международния валутен фонд американската икономика ще има годишен ръст от 3.4 на сто, а японската- 2.8 на сто.

Именно по-голямото количество на свободни пари в икономиката кара централните банкери да внимават, въпреки че с евтиния петрол инфлацията изглежда укротена.

Европейската комисия пък отчита подобряване на икономическата увереност през последния месец. Във Франция и Германия, които представляват 50 на сто от икономиката на региона, се отчита неочаквано увеличение на увереността на бизнеса през последния месец.

Активното развитие на европейската икономика поднови несъгласията между централната банка и Европейския парламент. От организацията предупредиха, че ако банката прекали с увеличенията на лихвите, това може да нарани европейската икономика. Президентът на финансовата институция Жан-Клод Трише обаче e известен с виждането си, че правителствата трябва да разчитат на икономически реформи за по-голям ръст, а не на по-либерална парична политика. Трише обяви, че все още вижда достатъчно заплахи от инфлация, които оправдават покачването на лихвите./Дневник.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *