Инфлацията в САЩ скача с най-бърз темп от 39 години

Потребителските цени в САЩ се повишиха с най-бързия ръст от близо четири десетилетия миналия месец, подчертавайки постоянно повишения инфлационен натиск във възстановяващата се икономика.

САЩ се втурват към бърза инфлация - Поглед Инфо

Индексът на потребителските цени (CPI) на Министерството на труда се повиши с 6,8% през ноември в сравнение с миналата година, отбелязвайки най-бързото годишно увеличение от юни 1982 г. Този темп съвпада с оценките на консенсусните икономисти, според данните на Bloomberg, но се ускори в сравнение с 6,2% на годишна база от предходния месец.

Дори с изключение на по-променливите цени на храните и енергията, така нареченият основен ИПЦ нарасна с 4,9% спрямо миналата година до най-бързото увеличение от около три десетилетия,  информира infostock.bg.

На месечна база ИПЦ се повиши с 0,8% през ноември, изпреварвайки очакваното увеличение от 0,7%. Това също отбеляза осемнадесети пореден месец на напредък в индекса. И с изключение на цените на храните и енергията, месечният индекс на потребителските цени се повиши с 0,5%, съвпадайки с прогнозите и се понижи само с един базисен пункт в сравнение с увеличението от 0,6% през октомври.

„Инфлацията изпреварва увеличението на доходите на домакинствата и натежава силно върху доверието на потребителите, което е на най-ниско ниво от десетилетие“, пише Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate, в имейл в петък. „Само въпрос на време е да се отрази на потребителските разходи по материален начин.“

Приносът към CPI миналия месец беше широкообхватен, въпреки че увеличенията на цените на бензина, подслон, храна и както новите, така и употребяваните превозни средства бяха с едни от най-големите приноси.

Цените на енергията като цяло се повишиха с 3,5% през ноември спрямо октомври за шеста поредна месечна печалба, тъй като нарастващата мобилност на потребителите по време на повторното отваряне тласна както търсенето, така и цените на горивата и други енергийни продукти. Само цените на газа се повишиха с 6,1%, за да съответстват на увеличението от октомври, а индексът на цените на бензина се повиши с около 58% спрямо миналата година за най-голямото си 12-месечно увеличение от 1980 г.

Междувременно цените на употребявани автомобили и камиони се повишиха с 2,5%, за да отбележат последователен месечен напредък, а цените на новите превозни средства се повишиха с 1,1%, за да се повиши спрямо 1,4% от октомври.

Цените в хранителните магазини също се увеличиха допълнително през месеца, като индексът, проследяващ храната у дома, нарасна с 0,8% през ноември спрямо октомври. През последните 12 месеца този индекс нарасна с 6,4%, което е най-бързото увеличение от декември 2008 г.

За инвеститорите значителните скокове в цените предполагат, че Федералният резерв може да се наложи да се намеси по-бързо и по-силно, отколкото се очакваше преди, за да овладее инфлацията. През последните няколко седмици реториката на ключовите създатели на паричната политика вече стана по-остра, като председателят на Фед Джером Пауъл каза, че може да е уместно да се ускори програмата на централната банка за намаляване на изкупуването на активи пред лицето на нарастващия ценови натиск и втвърдяването на икономическите условия. Тази програма, която започна в разгара на пандемията миналата година и едва току-що започна да намалява миналия месец, послужи като инструмент, осигуряващ подкрепа на засегнатата от вируса икономика на САЩ.

САЩ са най-конкурентната икономика в света за първи път от десетилетие,  сочи доклад - Бизнес - DarikNews.bg

„Инфлационният натиск се засилва в икономиката и това ще наложи ръката на Фед“, пише Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance, в имейл в петък. „По-конкретно, Фед ще трябва да увеличи темпа на плановете си за намаляване на плановете – потенциално да намали купуването им два пъти по-бързо, надолу с 30 милиарда долара на месец вместо с 15 милиарда долара на месец – и след това да гледа към намаляване на баланса (т.е. директна продажба на облигации, които вече са закупили) или повишаване на лихвите, за да се преборят с инфлацията.“

„Икономиката продължава да расте с темпове над средните, но инфлацията също се увеличава много по-бързо, отколкото сме имали от десетилетия, така че сме в преломна точка“, добави той.

Зa пepиoдa oĸтoмвpи 2020 г. – oĸтoмвpи 2021 г. cpeднaтa цeнa нa имoтитe в cтpaнaтa e нapacнaлa c 18%, cпopeд индeĸca нa цeнитe нa жилищaтa нa СоrеLоgіс. Toвa e нaй-гoлямoтo yвeличeниe зa 45 гoдини, пишe Вuѕіnеѕѕ Іnѕіdеr.

Πpoгнoзиpa ce oбaчe, чe пaзapът cĸopo щe ce ycпoĸoи cпopeд СоrеLоgіс. Pъcтът минaлия мeceц e бил дo 1,3%. Зa cpaвeниe пpeз aпpил pъcтът нa цeнитe yдpя 2,3%.

Cпopeд пpoгнoзитe нa индeĸca цeнитe щe нapacнaт eдвa c 2,5% мeждy oĸтoмвpи 2021 г. и oĸтoмвpи 2022 г. Πpичинaтa e oxлaждaнe нa интepeca cpeд ĸyпyвaчитe и пpeдлaгaнeтo нa пoвeчe жилищa.

„Инвecтициoннитe пoĸyпĸи и cвъpзaнитe c пaндeмиятa фaĸтopи, движeщи тъpceнeтo нa жилищa, пpoдължaвaт дa зaдвижвaт възxoдящaтa cпиpaлa нa цeнитe нa имoтитe в CAЩ“, зaяви глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa СоrеLоgіс Фpaнĸ Mapтeл.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *