Кабинетът спечели „уговорен“ мач при вота на доверие

Правителствотоспечели вота на доверие в Народното събрание, поискано от премиера Бойко Борисов като изпреварващ ход, породен отнамеренията на левицата дапроведе консултации с политическите сили завот на недоверие на кабинета.
При гласувалиобщо 214 депутати след процедурата по прегласуване „За“ вота на доверие гласуваха – 140 депутати, „Против“бяха 60 депутати,а „Въздържали се“ гласуваха – 14 народни представители.Резултатът от прегласуването е окончателен.
До прегласуване се стигна следи възражения за неточности в преброяването на резултатите отпървото поименнотогласуване на депутатите.
Борисовизтъкна при представянето на мотивите за вота, че проблемите, които правителството решава днес, са натрупани години назад:
Страхът и липсата на достатъчно отговорност да се поемат техните негативни последици са блокирали действията на предишните правителства, посочи премиерът. Затова мерките, които се прилагат днес, са по-бавни и много по-болезнени за гражданите и за всички засегнати от тях.
Министрите също представиха своите конкретни аргументи, в областите, за които отговарят, от парламентарната трибуна.
Вот „въздържали се“ ни дава възможност да върнем доверието си към правителството, когато започне политиката, която очакваме от него,каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Синята коалиция не може да гласува против правителството, защото то е много по-добро от това на тройната коалиция, но има резерви по водената политика,изтъкна Костов.
Лидерът на БСП Сергей Станишев призова в изказването си за оставка на правителството и извънредни избори. Според него това е по-добрият и по-нормален изход от сегашната ситуация.
Скандал прекъсна за няколко минути дебатите в парламента. Независимият депутат Тодор Великов прочете компромат, че му е предлаган подкуп от РЗС и по време на това изказване друг независим народен представител от РЗС Емил Василев плисна вода към него. Василев беше отстранен от три заседания на парламента.
Това е третият вот на доверие от началото на прехода. Предишните два са към кабинета на Филип Димитров през 1992-ра и на Любен Беров – през 1994-а г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *