Каква ще е световната икономика през 2015 г.

Нищо ново не ни очаква през предстоящото дванадесетмесечие, като ситуацията в икономиката ще остане под натиска на глобалните дефлационни опасения. Около такова становище се обединяват участниците и гостите на Schroders Media Conference 2014, провеждана в седалището на мултинационалната компания за управление на активи Schroders в Лондон.

Събитието събира на едно място представители на финансови и икономически медии от над 30 страни, сред тях и Investor.bg, които заедно с лекторите дискутират както основните предизвикателства пред света в следващите 12 месеца, така и причините за тяхната поява.

74,3% от гласувалите в залата икономисти и финансови журналисти подкрепят тезата, че глобалната икономика няма да ни изненада с нищо през 2015 г. Ключовите предизвикателства ще продължат да бъдат поскъпващият долар, застрашаващ дори и самата икономика на САЩ, ситуацията в еврозоната, както и неизвестността около бъдещето на Абеномиката в Япония.

Макар че официално приключиха през тази година, „сянката на количествените улеснения в САЩ ще продължи да тежи върху световната икономика“, посочва главният икономист на Schroders Кийт Уейт, който е член на Британската общност на инвестиционните посредници и Обществото на бизнес икономистите.

По думите му ситуацията на стоковите пазари, които са под особено силен натиск вследствие именно на поскъпващия долар, не може да бъде разглеждана като проблем за глобалната икономика. „Поевтиняването на долара действа като покачване на доходите за бизнеса и потребителите“, коментира той.

За разлика от представянето на най-голямата икономика, другите два локомотива – Германия и Япония, които би следвало да тласкат света, видимо изостават в представянето си.

Според Уейт освен традиционно силната германска икономика особено впечатление прави и Испания, която през 2013 г. се върна към растеж, макар и за момента той да е по-скоро нищожен. „Очаквайте още добри новини от Мадрид“, коментира с усмивка главният икономист на Schroders.

Противоположна обаче бе позицията на Кийт Уейт относно друга страна от средиземноморието – Италия. Ключовият натиск върху представянето на страната продължава да идва от нереформираните ѝ вътрешни системи и свързаните с това опасения на инвеститорите.

Като основна разлика между Европа и САЩ Уейт изтъкна кредитирането от банковия сектор, което по думите му отвъд Океана се случва, докато в Европа „прави прах опит“.

Според икономиста дългосрочното развитие на глобалната икономика ще ни донесе спад на безработицата в Щатите до около 5% (5,8% понастоящем – бел. ред.) в период от две до три години, докато основните възнаграждения на трудещите се в страната ще отбележат ръст от 3 на сто, надхвърлящ темпа на ускорение на потребителските цени.

Що се касае до Китай – втората най-голяма икономика в света, която според мнозина анализатори е напът съвсем скоро да изпревари САЩ, главният икономист на Schroders коментира една интересна зависимост – корелацията между брутния вътрешен продукт на страната и постъпленията на казината в Макао.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *