Доходността от тях в момента надвишава 9%

Доходността от търговските имоти в страните от Централна и Източна Европа в (ЦИЕ) момента е на средно ниво от 9.30%, сочи доклад на Colliers International. Според него инвестиция в тях, направена преди 5 години, би била най-печеливша.

Експертите на консултантската компания смятат, че инвестициите в бившите соцстрани често се възприемат като по-рискови в сравнение с останалите европейски държави. Истината е обаче, че

няма съществена разлика в представянето

на източноевропейските и другите европейски пазари. В доклада се констатира, че един диверсифициран портфейл в ЦИЕ, придобит преди пет години, щеше да даде по-добра доходност от онези, изтъквани като водещи в Европа (според IPD показателя) като Германия, Испания и Холандия. Ключът към високата възвращаемост е в доброто представяне на капиталовите стойности, при които регионът на ЦИЕ надминава своите европейски съседи, включително и по фиксиран приход от 10-годишни държавни облигации.

Средната възвращаемост в момента от инвестиция в различни имоти в ЦИЕ е 8,75% или

почти двойно повече от средната от облигации за региона

което е от 4,67%, смятат от Colliers International.

През последните пет години инвестициите в офисни и търговски имоти съставляват по-голямата част от инвестиционните сделки в региона, докато промишлените и логистични площи завземат дял от трансакциите с търговски имоти едва от началото на 2013 г., пише още в доклада на консултантската компания. Инвестициите са нараснали при шест от разглежданите пазари – Полша, Унгария, Румъния, България, Чехия и Словакия – въпреки стагнацията при транзакциите от 2012 г., породена от продължителната несигурност в еврозоната.

Икономическият растеж ще продължи да бъде основна предпоставка за развитие на региона на ЦИЕ като двигател на търсенето и отдаването в имотния сектор, смятат от Colliers. Прогнозите за ръст на БВП в източноевропейските страни изглеждат

далеч по-позитивни от общите за Европа

което свидетелства, че в краткосрочен и средносрочен план регионът ще запази преднина в растежа си пред страните от ЕС17 (присъединилите се преди 2004 г.), се подчертава в доклада на консултантите.

Очакват ръст на офисните наеми

През следващите 2 години в 17 от 21 европейски града, включени в проучване на Cushman & Wakefield, се очаква ръст на наемите на офисите, прогнозират от консултантската компания. Най-силно повишение се прогнозира за Дъблин – 5,7% общ ръст с натрупване за периода 2014-2016.

С малки изключения арендите на първокласните офиси в централните градски части в Европа са на път да постигнат значителни повишения до 2016 г. За сметка на това при по-старите площи може да има спад, заради тенденцията на бягство към качеството.

За САЩ консултантите прогнозират в 80% от градовете нарастването на наемите в сегмента да е по-високо от инфлацията.

Япония и Индия са сред най-успешно представящите се пазари в Азия по отношение на икономически ръст и стабилност. Търсенето на офиси в Токио се движи от големите печалби на компаниите, докато в Индия наемателите от сектора на информационните технологии продължават да доминират в общата картина. Сингапур също печели от подема в технологичния сектор и се очертава като следващата дестинация, заедно с Филипините, след Индия за международните компании.

Годишно са влагани по 3,5 млрд. евро

От 2009 г. насам средният годишен обем инвестиционни трансакции в страните от Централна и Източна Европа е приблизително 3.5 млрд. евро и от гледна точка ликвидността на активите секторът на търговски имоти остана стабилен най-дълго. Често, играейки ролята на дефанзивни активи, веднъж придобити, големите търговски центрове не биват препродавани.

След кризата големи инвестиционни и държавни фондове започнаха да работят в условия на разсрочено плащане или прилагайки стратегии на изчакване в различни имотни сектори – или чрез увеличаване на дохода, или чрез намаляване на незаетите площи. От 2007 г. насам нивата на свободните офисни, търговски и индустриални площи са нараснали значително, с около 42%, което показва, че въпреки интереса на купувачи, задържащи активи за по-дълги периоди, все още има значителен обем свободни активи, които оставят място за активно участие и на други инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *