Какви са цените на луксозните апартаменти в София

Цените на луксозните апартаменти в София през 2020 г. са се задържали на достигнатите нива година по-рано – около 1700 евро/кв. м. Подобна е картината на пазара на къщи, където средната цена е 1365 евро/кв. м. Докато при апартаментите обаче се наблюдава лек ръст на сделките, на пазара на къщи той е осезаем спрямо 2019 г.

В София, Пловдивско и Бургаско се строят най-много нови жилища - Novinite.bg - Новините от България и света

Основен двигател са продажбите в „Бояна“ и „Драгалевци“, където се регистрира и чувствителен ръст на цените. Квартали като „Панчарево“ също набират популярност, главно заради появата на нови затворени комплекси с подобен тип имоти, показва доклад на Unique Estates, информира ariteni.bg.

Пандемията е възродила търсенето на къщи във високия сегмент в крайградските райони на София. Интересът към ново строителство е повишен, като кварталите с такива имоти се радват на силен интерес от купувачите, констатира компанията в обзора си за пазара на луксозни имоти в София през 2020 г..

Все по-активни са хората от поколението Y, които предпочитат къщи или апартаменти в малки бутикови сгради или в затворени комплекси в южните райони на София и в полите на Витоша. Освен традиционните клиенти от корпоративния сектор интерес за покупка през последните месеци проявяват и българи, живеещи в чужбина.

istock
istock

Много хора в предпенсионна възраст също обмислят инвестиция в луксозен имот в търсене на стабилно и доходоносно вложение за спестяванията си, става ясно от доклада.

Данните показват засилен интерес миналата година както към традиционни локации като кварталите по Витошката яка, така и към райони, които дълго време оставаха на втори план – Лозен, Бистрица, Банкя, Владая, Панчарево, Железница. Според компанията възраждането на интереса към тези райони се дължи на двете вълни на блокада и тенденцията за работа от вкъщи.

“Много хора решиха да инвестират във втори крайградски дом, за да имат място, където могат да се установят временно сред зеленина, двор, въздух и повече пространство в случай на пандемия или други ограничения. Това търсене формира нов сегмент на пазара – покупка на втори дом около София, и върна интереса към редица позабравени райони“, коментира Светослава Георгиева.

Близостта до мол и спирка на метрото, както и появата на нови апартаментни комплекси са превърнали „Кръстова вада“ в притегателен център за купувачите на луксозно строителство. Цените в тази част на квартала се движат около 1900-2000 евро на кв. м и нагоре. Предимството му според доклада е, че концентрира по-крупни проекти с уреден достъп, добра вътрешна инфраструктура и места за паркиране.

В това отношение „Кръстова вада“ се радва на по-хомогенно развитие в сравнение със съседни квартали като „Манастирски ливади“ и „Витоша“ и измества фокуса на купувачите на луксозни имоти от тях.

istcok
istock

В „Манастирски ливади“ най-предпочитана е зоната около бул. „България“, където предлагането е концентрирано в затворени комплекси или висок клас самостоятелни сгради. В тази част търсенето е за завършени и обзаведени жилища, като цените достигат до 2000 евро на кв. м. Значително по-ниски са ценовите нива във вътрешността на квартала, където достъпът е по-труден и застрояването е по-хаотично, предимно от самостоятелни жилищни сгради.

Подобна е картината в квартал „Витоша“. Търсенето на луксозни имоти там е концентрирано в зоната към Околовръстното шосе, където преобладават големите затворени комплекси и уличната мрежа е по-добре уредена. Останалата част от квартала е с недобра инфраструктура и ограничено предлагане на подходящи апартаменти – ново строителство, с големи квадратури, уреден достъп и добри възможности за паркиране. В квартал „Изток“ купуват хора, които са свикнали с района и са привързани към него.

При поява на добър имот такива купувачи са готови да платят 2000-2500 евро на кв. м и нагоре за ново строителство на шпакловка и замазка, а за имот в нова, луксозна сграда може да се постигнат и нива над 3000 евро на кв. м, сочат данните на Unique Estates.

Според компанията, ако допреди години в квартал „Изток“ се е продавало предимно старо строителство, през последното десетилетие са се появили малки бутикови сгради и комплекси със смесено предназначение. Цените на жилищата в тях са осезаемо различни от тези в стария сграден фонд в района. Най-ниски остават тези на панелното строителство, като за апартамент в квартал „Изток“ те се движат между 1200 и 1500 евро/кв. м.

istock
istock

Подобно на други по-стари софийски квартали и в „Лозенец“ предлагането не е хомогенно. Предлагането на ново строителство е раздвижило имотния пазар в района през последните години, като в някои от по-търсените проекти се стига и до покупни цени над офертните.

В същото време има и вече завършени сгради, където все още има непродадени апартаменти. Пазарът е динамичен и имот, предложен на правилната цена, може да се продаде за седмица. Купувачите предпочитат ново строителство, като в новозапочнати проекти, където има избор, началните цени са от 2500 евро на кв. м.

Центъра и районът на Докторски паметник бяха предпочитани от купувачите на имоти за отдаване под наем или за предлагане в системата на AirBnB. Със затихването на този пазар през миналата година офертите за продажба са нараснали, тъй като много луксозни жилища, купени с цел доходи от наем, са излезли на пазара. Цените са реагирали с леко намаление или застой, като за центъра средните нива се движат около 2000 евро на кв. м. Unique Estates обаче отчита и някои единични сделки за по-скъпи имоти.

„В централната част на София обичайно се регистрират продажбите на най-високи цени, като за 2020 г. това е апартамент от 100 кв. м жилищна площ на знакова улица в района на катедралата „Александър Невски“. Цената на този имот е 4400 евро на кв. м. Друга знакова сделка за периода е продажбата на апартамент от 150 кв. м в района на Президентството, като цената отново е над 3000 евро на кв. м“, става ясно от доклада.

istock
istock

Търсенето в района на Докторски паметник е за луксозно обзаведени жилища от 150-160 кв. м, като в единични случаи цените може да достигнат и да надминат 3000 евро/кв. м. За разлика от останалите централни райони, където през миналата година е можело да се договорят до 10% отстъпки, в тази част преобладават продажбите без намаление на офертната цена. С увеличението на предлагането са нараснали и сделките в района.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *