Какво показаха стрес тестовете?

Много от големите щатски банки ще трябва да наберат допълнителен капитал. Това става ясно от резултатите от стрес тестовете, които щатските власти вчера обявиха пред засегнатите 19 най-големи банки, без да разкриват детайлите за публиката. Това се очаква да бъде направено след 4 май.
Вчера Фед обяви какви методи са използвани в стрес тестовете, като включи предложение за промяна в отчетността, което биха добавили около 900 млрд. долара в балансите на кредиторите, съобщава Блумбърг. Повечето от 19-те банки ще трябва да предприемат действия за заздравяване на капитала си, включително задържане на изплащането на дивиденти и продажба на нови акции.
Тъй като резултатите не дадоха повод за тревога, борсите приключиха с ръст, като Standard & Poor’s 500 нарасна с 1.7%
Пред телевизия Блумбърг Рам Еманюел, началникът на кабинета на Белия дом, заяви, че тестовете разкриват градация на банките, като някои са „много, много здрави”, а други се нуждаят от помощ.
В доклада на Фед се подчертава, че оценката на капиталовите буфери на банките не е оценка на тяхната текуща платежоспособност и жизнеспособност. WSJ подчертава оценката, че банките са добре капитализирани да се справят в текущата ситуация, но се нуждаят от допълнителни буфери, в случай, че икономиката се влоши.
Според източници на Блумбърг, регулаторите са обезпокоени, че разкриването на банките с най-голяма нужда от допълнителен капитал ще се отрази на акциите им. Сред 19-те са: Bank of America Corp, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, MetLife, PNC Financial Services Group, US Bancorp, Bank of NY Mellon Corp, SunTrust Banks Inc, State Street Corp, Capital One Financial Corp, BB&T Corp, Regions Financial Corp, American Express Co, Fifth Third Bancorp, Keycorp and GMAC LLC. Те държат две трети от активите на банките.
Промяната се изразява в това, че при изчисляването на капиталовите буфери, регулаторите включват и ценните книжа, водени задбалансово. Тогава означава, че банките трябва да включат 900 млрд. долара в балансите, което ще увеличи рисково-претеглените активи (показателят, по който се преценява капиталовата адекватност) със 700 млрд. долара. Според експертите, това прави резултатите от тестовете по-неоспорими.
Очакванията на експертите, цитирани от световните агенции, са, че някои банки няма да се разминат с държавната помощ, срещу което обаче може да се наложи да се разделят с някои свои мениджъри или в краен случай дори да бъдат временно национализирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *