Как да се предпазим от пропадането на долара?

През последните три месеца американският долар понижи стойността си спрямо еврото с близо 8 на сто. При това не се наблюдават никакви признаци за обръщане на посоката му на движение, макар в петък зелените пари да постигнаха известна стабилизация. Дори напротив, Федералният резерв на САЩ все по-ясно заявява, че се предвижда нова програма по увеличаване на ликвидността във финансовия сектор.
Това означава, че паричното предлагане в САЩ ще бъде увеличено, което пък значи, че можем да очакваме поевтиняване на залените пари. Подобни очаквания се засилват и от липсата на инфлация в най-голямата икономика, което означава, че паричното предлагане може да бъде повишено доста преди да се стигне до изтегляне на средства и евентуално увеличение на основния лихвен процент
Според мнозина анализатори слабият долар е в интерес на САЩ, тъй като страната трябва да се бори с огромни дисбаланси по отношение на търговското си салдо. Слабият долар прави износа от страната по-евтин, а вносът на стоки отвън – по-скъп. Интересното е, че именно с подобни обвинения американските власти се опитват да принудят Китай да повиши стойността на своята валута.
Очакванията, че слабият долар ще подобри кой знае колко ситуацията в САЩ и ще подпомогне икономиката на страната, могат да се окажат доста погрешни и несъстоятелни. Причината за това е, че американската икономика от доста време е силно зависима от вноса и стоките, произведени в чужбина. Казано просто, слабият долар би могъл да предизвика по-скоро инфлация в САЩ, а не насърчаване на икономиката.
Всичко това обаче са само хипотези и не е ясно нито точно как ще се развие ситуацията на валутните пазари, нито по какъв път ще поеме американската икономика и какви ще са ефектите от новите действия на Фед.
Каквито и да са те обаче, е хубаво да имаме предвид как можем да се предпазим от падащия долар и евентуалната инфлация, която може да настъпи не само в САЩ, а и глобално заради силното поскъпване на суровините и заплахата от валутна война.
Валутна търговия
Валутната търговия е един от начините да се предпазим от неизгодни за нас изменения на валутните курсове. Ежедневно на валутния пазар се сключват сделки за 4 трлн. долара, което го прави изключително ликвиден. На него могат да участва всеки, който желае, при това дори с минимални средства.
На валутния пазар липсва регулация или някакво фиксирано работно време, като сделки се сключват от понеделник до петък. Липсва регулаторен орган, липсват и изисквания за оповестяване на някакъв тип информация, което означава, че на него няма опасност от инсайдърска търговия, която да е в наш ущърб.
На валутния пазар може да се заемат както къси, така и дълги позиции, което означава, че можем да се възпозлваме както от поевтиняването, така и от поскъпването на дадена валута. В случая със щатския долар можем да заемем къса позиция и ако имаме долари или очаквани приходи в долари, да се защитим от обезценката на залените пари.
В ситуация, когато за чужбина се изнася продукция и нейната цена е в долари, чрез заемане на съответната обратна позиция – ако очакваме приход в долари след определено време, то трябва да открием къса позиция. Така, ако при получаването на въпросната сума доларът се е обезценил още, ще затворим късата позиция на печалба, която ще заличи негативния резултат от обезценката.
Инвестиция в борсово търгувани фондове (ETF)
Ако смятате, че валутната търговия е нещо сложно или просто не искате да търгувате сами на валутния пазар, алтернативата е инвестицията в борсово търгуван фонд (ETF). Съществуват такива фондове, които залагат на дадена валута, а инвеститорите могат да си купят дял от тях точно по същия начин, по който се търгува с акции.
Купуването на дял от такъв ETF позволява да се постига печалба от търговията с валута, без обаче да се налага да имаме собствена сметка и без да използваме маржин търговия. Този вариант за търговия е доста подходящ за инвеститори без опут на валутните пазари.
Борсово търгуваните фондове предоставят още няколко интересни идеи. Те ни позволяват да купим пакет акции на компании от сектори или държави, които се очаква да извлекат изгода от поевтиняването на долара. Съществуват ETF-и за почти всички страни, което дава шанс за печалба без да се налага да се запознаваме с всяка отделна компания или страна, която може да се възползва от поевтиняването на долара.
Инвестиция в акции
Трети начин да се предпазим от падащия долар е да се търгуват акции на на компании, които или няма да бъдат засегнати от обезценка на долара, или дори ще имат печалба от това.
Такива са международните гиганти като McDonald’s и Coca-Cola например. Те генерират по-голямата част от приходите си на международния пазар и следователно печелят от поевтиняването на долара, тъй като по-голямата част от прихода идва в чужда валута.
Добър начин за предпазване от обезценката на зелените пари е и инвестицята в компании, разположени извън САЩ, и произвеждащи стоки или услуги, които поскъпват при поскевтиняването на долара. Традиционно като такива могат да се посочат акциите на минните компании, особено от петролния сектор и свързаните с добива на злато.
Особено видно е това в настоящия момент, когато пропадането на долара предизвиква ръст в цените на суровините. При този начин на търговия има по-голям риск обаче, тъй като за разлика от инвестицията в ETF, която представлява инвестиция в кошница от акции, тук трябва да познаваме добре индивидуалните рискове, които носи всяка отделна компания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *