Качеството на българското вино е на световно ниво

Меглена Михова е представител за България на най-престижния независим конкурс за вино в света Concours Mondial de Bruxelles. Работата й включва най-разнообразни дейности – от намиране на фенове на българското вино сред винени журналисти по света, през осигуряване на централен щанд за българското вино на най-голямото специализирано изложение в Бенелюкс, до организиране домакинството на България на най-големия пътуващ винен конкурс в Европа. Economic.bg разговаря с нея за перспективите пред България и качеството на българското вино.
– Г-жо Михова, вие сте представител за България на най-престижния независим конкурс за вино в света – Concours Mondial de Bruxelles, на който страната ни ще бъде домакин през 2016 г. Какво ни помогна да бъдем предпочетена за домакин страна в надпревара с известни винарски страни?
Директорът на конкурса Томас Костенобъл и екипът му ни наблюдават от няколко години на изложението „Мегавино“, което организират. Развитието на винопроизводството като качество, цена и маркетинг у нас, впечатляват през последните години. Много важно е градът домакин, в който ще се проведе конкурсът да бъде интересен и богат на културни забележителсност. Пловдив е културна столица на Европа и е перфектен избор.
– Какви ще бъдат ползите за нас?
Най-големият проблем за България и българските стоки е липсата на имидж и на силен маркетинг. Конкурсът ще доведе едно елитно жури от 320 топ световни журналисти и търговци от над 52 страни. Те ще пишат за България, за Пловдив, за избите, които ще посетят, за хотелите, ресторантите и др. Каква по-добра реклама от това?
– Кои са най-големите трудности, пред които са изправени българските винопроизводители, които изнасят навън?
Като цяло един от най-големите проблеми на винопроизводителите у нас е липсата на имидж и добре организиран маркетинг на България. Останалите проблеми зависят от самия пазар. САЩ например е силно регулиран пазар и дори изпращането на мостри е невъзможно без вносител. Изключително трудно е да се привлече вниманието на вносители към непознат продукт от непозната страна. В Европа проблемите са други – все още няма солидна оферта на продукти, които да са качествени и същевременно в рамките на най-продавания сегмент – вина под 5 евро крайна цена, които представляват 80% от продажбите в Белгия.
– Кои български сортове вино се възприемат най-добре навън?
Не са много страните, които могат да се похвалят с добри местни сортове. Ние сме една от тях и трябва да използваме техния потенциал по-ефикасно. Мискет, Мавруд, Широка Мелнишка лоза, Гъмза, Рубин, това са изключително атрактивни сортове вино. По-голямата част от продажбите са на международните сортове мерло и каберне. Местните сортове ни отличават и характеризират със спецификата на българския автентичен вкус вино.
– Как може да се даде тласък в популяризиране на българското вино?
Силен и постоянен маркетинг, който обединява производителите. Качеството на българското вино е на световно ниво, но продължаваме да бъдем световно неизвестни.
– Какви според вас са перспективите пред винения туризъм у нас?
Виненият туризъм може да се превърне в златна мина за България ако се организира професионално. Той може да съчетае култура, природа, биопродукти, които са и основните съставни елементи на културния туризъм, към които има огромен интерес в Европа и САЩ. Истината е завръщане към автентичното и истинското.
– Кое вино е най-популярно Бенелюкс и САЩ?
Мискет, Мавруд, Рубин, са сортове, които се продават чудесно в космополитни градове като Ню Йорк и Чикаго. Белгия е много по-консервативен пазар, на който френското вино продължава да доминира със 70% пазарен дял. Въпреки, че Мискет и Мавруд са жлизки като стил до предпочитанията и стила на белгийците, средностатистическият любител на вино ще предпочете по-познат сортове като Мело и Каберне. България е достатъчно екзотична за тях.
– Разкажете ни за последните тенденции и модата при консумация на вино.
От няколко години тенденцията е към по-леки, плодови вина, без дъб или с много кратък престой в бъчви. Но през последните години интересът към естествени вина без сулфити,биовина, биодинамични вина, е огромен. В този сегмент има какво да покажем, тъй като имаме природните условия да правим висококачествени био и естествени вина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *