Китайската банка ICBC иска да отпусне заема от 650 млн. евро на БЕХ

Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China – ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), въпреки че заявление за участие подадоха 2 банки. В отделен конкурс кандидатите за емисия облигации на БЕХ на същата стойност, които да предоставят и мостово финансиране, бяха 10 пъти повече, но до втория етап, който е подаването на оферти, ще бъдат допуснати 11, казаха за „Капитал Daily“ запознати източници. ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014 г. 276.286 млрд. юана (43.455 млрд. долара), което е ръст от 4.8% спрямо 2013 г.

Без резултат

За да привлече повече кандидати и най-вече да изпълни изискванията на закона, БЕХ удължи срока за подаването на оферти за предоставянето на заема, тъй като до първоначалния срок само 2 банки бяха подали заявление за участие. Холдингът, който е дружество с над 50% държавно участие, обаче беше длъжен по закон да удължи процедурата, тъй като кандидатите са под пет. След като това условие е изпълнено, конкурсът може да продължи и с по-малко участници.

В подобна ситуация

По отношение на броя на кандидатите в двете процедури на БЕХ ситуацията изглежда подобна на тази през 2013 г., когато отново заради дълговете на НЕК БЕХ обяви две процедури за 500 млн. евро отново чрез заем и облигационна емисия с мостово финансиране. Тогава желаещите да осигурят заем отново бяха много по-малко, като само Deutsche Bank подаде окончателна оферта, но впоследствие беше дисквалифицирана. Дори сега да не се стигне до подобна ситуация, има вероятност голямата конкуренция за листването на облигацията да осигури по-изгодна цена на заема. Листването на емисия обаче е много по продължително във времето, така че, ако БЕХ предпочете този вариант ще разчита основно на условието за мостово финансиране. Причината е, че холдингът се нуждае от средствата спешно (до средата на ноември), за да може споразумението с двете американски централи TEЦ „АЕS Mарица-изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“ да влезе в сила. То предвижда Националната електрическа компания да изплати дълга си към тях, който е в размер над 900 млн. лв. Той беше натрупан в резултат на задълженията по дългосрочните договори, сключени между двете централи и НЕК за задължително изкупуване на произведената електроенергия от тях. От своя страна тецовете трябва да се разплатят с „Мини Марица-изток“ за натрупани към август тази година задължения общо за 364 млн. лв. Споразумението предвижда и намаляване на цената за разполагаемост (поддържане на мощности в готовност за работа), което ще намали разходите на НЕК. Останалата част от средствата по заема ще бъдат за разплащането на НЕК с други производители и за повишаване ликвидността на БЕХ.

Условия

Условията за заема от 650 млн. евро, които БЕХ обяви, са, че той ще бъде за пет години, като заемодателят трябва да обезпечи всички дейности по отпускането му. При необходимост се допуска и сформирането на синдикат (няколко банки), които да осигурят кредита. От своя страна БЕХ не може да предостави държавна гаранция, тъй като такава не беше осигурена. В същото време обаче държавата се отказа от дивидента си от дружеството за 2014 г. за близо 240 млн. лв., с които капиталът му беше увеличен до 3.188 млрд. лв. Това ще се случи и с дивидента, който БЕХ ще дължи на държавния бюджет и за 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *