Кои са най-изнасяните български стоки

©Цветелина Белутова

Инфографика

Увеличаване

България подобрява с четири места позицията си на износител и вече е 65-а в света, показват данните на Световната търговска организация за 2012 г., но това не означава, че зад граница все по-често се срещат продукти с надпис: Made in Bulgaria. Причината за това е, че основното, което се продава навън, продължава да са суровини и стоки с ниска добавена стойност, които впоследствие се преработват и влагат в състава на крайни изделия. Добрата новина е, че търсенето на пазарни ниши от нашите предприемачи дава резултат и така България е първа в света по износ на зърнени култури, които се добавят в мюсли или печива. Лошата е, че най-големите по обем продажби зад граница се реализират от големи компании, които са като солови играчи в своя сектор.

Колоси в износа

Така например третата си позиция в света като износител на нерафинирана анодна мед България дължи на усилията на „Аурубис“, а „Солвей – Соди“ е причината за бронзовия медал при износа на калцинирана сода. Страната е трета световна сила в продажбите на седалки за тоалетни и това се дължи изцяло на „Хамбергер“. Подобна е ситуацията и при производителите на минерални горива и нефтени деривати, които носят най-голям приход от продажбите в стойностно изражение. Любопитно е, че над 43% от този експорт е насочен за Гибралтар, където най-често се претоварват и експедират за трети страни.

Световен фактор при пшеницата

Данните на СТО показват, че през миналата година България е станала 12-а в света по износ на пшеница, като приходът от нея е възлизал на 627 млн. долара. За над половин милиард долара е и експортът на слънчогледови семена, с който страната е втора в света. Цигареният износ расте средно с 49% за последните пет години, като най-големият пазарен пробив е Ирак, който изпушва 84% от българската експорта продукция. Износът на електроенергия през миналата година е бил за 500 млн. долара и е нараснал с 3% спрямо предходната година. Макар да се свива с 14% през 2012 г., експортът на автомобили, части и велосипеди е сред перспективните за България. През последните пет години продажбите на такива изделия с висока добавена стойност са се увеличавали с по 32% и през миналата година са достигнали 557 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *