Компаниите ще ухажват дългосрочни инвеститори

Европейските компании трябва да подобрят комуникацията с дългосрочните институционални инвеститори, за да предотвратят бягството им от акции към други активи, заяви търговската асоциация EuropeanIssuers (EI). EI, която представлява 9200 листвани компании в Европа, съобщи, че едва 25% от портфолиата на дългосрочните институционални европейски инвеститори са в акции спрямо 45% от април 2007 г.
Много дългосрочни инвеститори, класифицирани от EI като фондове, които държат акции от поне две години, са преминали към правителствени облигации, за да избягат от риска. EI добави, че промяната е била предизвикана и от липса на пряк канал за комуникация между компаниите и акционерите им, тъй като банките посредничат при търговските сделки.
Председателят на EI Жак Шравен коментира: “Резкият спад в притежанието на ценни книжа от страна на дългосрочни инвеститори е подкопал акционерната база на много фирми. Трябва да подчертаем стабилността на ценната книга като инвестиционен инструмент на реалната икономика. Всяка компания се нуждае от стабилна база инвеститори, а не от спекулативни фондове, които купуват в един момент и продават в следващия.” Той добави, че дългосрочните инвеститори – предимно пенсионни фондове и животозастрахователи, трябва да вземат по-голямо участие във вземането на решения: “Именно инвеститорите, които имат истински интерес, трябва да решават, а не еднодневките (хедж фондовете), изчезнали много преди да се осъществят последиците от решенията.”
Потокът информация между директорите на компании и фондовите управители се е нарушил със засилване на трансграничната търговия. Обикновено поне две банки играят като финансов посредник в търговията с акции. Инвеститор от Франция може да купи акции в германска фирма през местна банка, която ще използва германска банка, за да приключи сделката. Това означава, заявиха от EI, че компаниите може да не знаят кои са акционерите им.
EI иска банките да опростят процеса на посредничество и в най-добрия случай само една банка да бъде посредник. EI желае фирмите да плащат дивиденти за лоялност, използвани от някои корпоративни организации във Франция за инвеститори, които притежават акции от над 2 години.
Според консултантите от Watson Wyatt световните пенсионни фондове, които управляват активи за $20 000 млрд., са свили притежанието на ценни книжа от 60% в края на 2005 г. до 41,5% в края на 2008 г.

Дейвид Оукли
„Файненшъл таймс“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *