Компенсаторки за 600 млн. висят на държавата

Книжата са валидни до влизането ни в Евросъюза, но все още ги издават.

Издаването на компенсаторни книжа, което продължава все още, предполага неустановима продължителност на валидността им, е изводът на Сметната палата. Одиторите предлагат да се направи законова промяна, с която да се определи краен срок за издаването. Това е необходимо заради задължението на държавата да спази резолюция 1096 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от 1996 г., според която до влизането на страната ни в ЕС реституцията следва да бъде приключена.

Компенсаторки за близо 600 млн. лв. може да останат непохарчени. Толкова са тези инструменти в обращение сега. Областните управи и общините продължават да ги издават и сега, макар че книжата могат да се използват само до влизането ни в Евросъюза. Те трябва да се преоформят в друг вид ценни книжа, за да не останат ощетени собствениците. Това препоръчват от Сметната палата след одит на плащанията с компенсаторки в приватизацията от 1996 до март 2005 г. През този период в раздържавяването са използвани инструменти с номинал 2,25 млрд. лв. Общо издадените са с 3,7 млрд. лв. номинал, като в това число влизат компенсаторни записи и бонове, инвестиционни бонове и лихвоточки за 131 млн. лв., преобразувани в компенсаторки. Те се емитират по реда на няколко закона – за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти (т.нар закон „Лучников“), за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, за собствеността и ползването на земеделските земи, както и емитираните по реда на чл. 44 от отменения Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (инвестиционни бонове).

Компенсаторките да се преоформят в подходящи дългови инструменти, предлагат одиторите. Но в бюджета за 2006 г. не са предвидени пари за такива книжа. Според Сметната палата държавата трябва да изгради и програма за използването им в приватизацията в следващите години, за да спази ангажиментите си за обезщетяване на собствениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *