Кредитирането започва да пресъхва

Кризата кара банките да бъдат предпазливи с отпускането на кредити. Какво означава обаче това за фирмите, които се нуждаят от кредити, за да продължат да съществуват? Някои политици лансират идеята за принудителни мерки, коментира Дойче веле.

Статистиката на ЕЦБ във Франкфурт показва, че през последните шест месеца отпуснатите кредити в еврозоната леко са намалели, докато в Германия те бележат ръст от 2,5 процента. Затова и в Съюза на финансистите Бе-Фау-Ер не виждат засега опасност от пресъхване на кредитирането. В Съюза на германските банкери обаче има известно основание за безпокойство, тъй като тенденцията е низходяща.
Повечето специалисти смятат, че отслабващата динамика на кредитирането се дължи на намаленото търсене. Но е вярно и това, че банките са много по-предпазливи. Това е задължително при всяко влошаване на конюнктурата, и особено в сегашната криза, обяснява Ханс-Йоахим Масенберг, заместник-изпълнителен директор на съюза.
Омагьосан кръг
На практика това е така, защото банките трябва да обезпечат всеки отпуснат кредит с наличен капитал. И колкото е по-висок рискът отпуснатия кредит да не бъде върнат, толкова по-голямо трябва да е и обезпечаването на заетата сума. А колкото повече средства отиват за обезпечаване, толкова по-малко пари остават за кредитиране.
Това, което правят банките, е да проучат платежоспособността на клиентите. Това също е закономерен процес, който има конюнктурно-цикличен характер, посочва Ханс-Йоахим Масенберг.
За фирмите с по-ниска платежоспособност е по-трудно да си осигурят кредитиране. Това важи особено за компаниите от преработвателната промишленост. Условията за отпускането на кредити бяха затегнати, но лихвите паднаха. Банкерите обаче знаят, че клиентите също наблюдават банките, казва Улрих Шюренкремер от Дойче банк.
Това се обяснява с факта, че малките компании се рефинансират изцяло от банките. Това са фирмите с оборот между 20 и 50 млн. евро. Тези компании наблюдават много внимателно как се държи банковият сектор, добавя той.
Опасността дебне
Положението може да се влоши, ако се увеличи броят на компаниите във фалит. Защото заедно с това ще нараства и рискът за банките. А това ще означава прехвърлянето на нови отговорности и задължения върху държавната банка за кредитиране Ка-Еф-Ве. Това обаче не може да продължи до безкрай, предупреждава нейният директор Улрих Шрьодер.

Ако се увеличат прекалено отговорностите ни, това ще надвиши възможностите ни за рефинансиране. Затова трябва да има разумна граница, до която този процес може да се разширява, аргументира се Шрьодер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *