Кризата намали и консумацията на млечните продукти

Консумацията на млечни продукти в България е спаднала значително през първото полугодие, като българинът, притиснат от кризата, купува главнопо-евтини и нискокачествени продукти.
С 20% е спаднало потреблението на млечни продукти за последното шестмесечие в сравнение с миналата годината, съобщи агенция Фокус, като се позова на Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и директор на Националния млечен борд.
По неговите думи спадът е започнал да става драстичен през май и юни.
Тази тенденция се отразява изключително негативно, според него, защото през летния сезон млечните суровини са в най-голямо количество.
В София потреблението на млечни храни е намаляло с още 20% за последните 20 дни. Зоров обясни, че това е нормално в отпускарския период и се случва всяка година по това време.
По думите му спадът в търсенето на национално ниво е паралелно разпределен и не може да се определи намаление в потребителския интерес само към един определен продукт. Той отбеляза, че през летния период киселото мляко и сиренето все още имат добро ниво на консумация.
Не е тайна обаче, че млекопреработвателите гледат да балансират отлива на клиенти, каза той. По думите му сегашните ниски цени на млечните продукти се подържат с правопропорционално им занижено качество.
Като цяло намаление в цените на млечните продукти не може да се очаква, заяви Зоров.
В противен случай намалението трябва да отиде и в суровините. Това е убийствено за млекопроизводителите, които се препитават с по този начин, посочи той.
Има рязко спадане на цените на млечната суровина в целия Европейски съюз. В глобален аспект се наблюдава повече производство, отколкото потребление. Затова и цените на млякото в България и ЕС са спаднали близо два пъти, коментира пред Фокус Михаил Тачев, председател на Национална асоциация на млекопреработвателите.
Според него се забелязва придвижване на пазара към производство и търсене на нискобюджетни млечни продукти. По думите му факторът “по-ниска цена“ не предполага занижено качество.
Просто това са различни видове продукти,обясни той.
За пример Тачев даде производството на различни видове сирене – някои се произвеждат с 5 литра мляко, други с 7 литра. И двата продукта са качествени, но са различни като технология.
Всичко това води до увеличаване на конкуренцията в млечния сектор. В резултат се появява икономика на излишък, което натиска цените надолу. Натискайки цените надолу става от огромно значение подкрепата, която фермерите получават.
Това което, получават като субсидии българските фермери е близо четири пъти по-малко от това, което поучават френските, например, заяви той. Последица на това според него е, че вече се забелязват на българския пазара вносни млечни продукти от Гърция и Германия на по-ниски цени.
По думите му значително намаление на приходите се наблюдава и в малките ферми за мляко. Кризата обаче не подминава и по-големите млекопроизводители, защото нямат земи, срещу които да получават субсидии. Това е така, тъй като субсидиите в България се определят спрямо площта, с която разполагат фермерите, обясни Тачев. Той заяви, че целият хаос, който се наблюдава, ще създаде сериозни проблеми на пазара на млякото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *