КС: Реформата на Москов е толкова неясна, че не може да се открие смисъл в нея

КС отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от касата, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен. Конституционния съдбеше сезиран от група депутати отБСП, ДПС, АБВ, БДЦ.

Текстът едотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му, смята КС. Конституционните съдии са постановили, че критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да са уредени в закона, съобщава „Правен свят“.

Няма пречка медицинската помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, уредени в закона, въз основа на които различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба, се казва в решението на КС.

По принципа на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, мотивират се съдиите.

С 11 гласа съдът обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 45, ал. 2 ЗЗО, с която в изречение първо думата „основен“ е заличена, а в изречение второ се предвижда пакетът да е основен и допълнителен и да се определя с наредба на министъра на здравеопазването, която да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година. В тази част на решението особено мнение е изразил съдията Филип Димитров.

Единодушно с 12 гласаКонституционният съдотхвърли искането за установяване на противоконституционност на разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, отнасяща се до размера на осигурителната вноска, заплащан от бюджета на държавата, за лицата по чл. 40, ал. 3 от ЗЗО.

Още през 2014 година като новоизлюпен министър Москов определи без никакво покритие мегаломански цели на здравната реформа – да бъдат постигнати по-голяма продължителност на живота и намалена смъртност. Според него трябва да насочим усилията си към приоритетните заболявания.

Здравноосигурителният модел предвижда да бъдат въведени два пакета за оказване на медицинска помощ – базов и допълнителен. В първия пакет – базов, бяха включени заболявания, които формират 92 процента от смъртността на българите.

Вторият пакет също трябваше да се финансира от здравната каса, но с известни ограничения, заради които се очакваше да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *