Лагард: Централните банки трябва да си сътрудничат във времената на криза

На фона на дебатите във Федералния резерв на САЩ, който обмисля първото покачване на лихвите си от 2006 г. насам, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова централните банки да си сътрудничат по отношение на ключовите си политически ходове.

„Знам, че тази тема има много вербални противници, но и много пламенни поддръжници“, каза Лагард по време на започналия през уикенда в Португалия форум по централно банкиране.

„Както кризата ни научи, в случай на бедствие потенциалните ползи от сътрудничеството могат да бъдат огромни. Сътрудничеството по същество намалява риска от нареждането на събития с големи международни последици“, добави тя, цитирана от CNBC.

Очакванията са Федералният резерв и Aнглийската централна банка да започнат плавно покачване на лихвените си проценти през 2015 г.

Решението на Фед да предприеме свиване на политиката си на количествени улеснения хвърли в смут развиващия се свят през миналата година. През миналото лято заявката на банката предизвика остри валутни и капиталови спадове на пазарите в Индия, Индонезия, Бразилия, Южна Африка и Турция.

Това накара централните банкери от нововъзникващите пазари да засилят призивите си за по-голяма прозрачност и предвидимост на решенията.

Гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан бе един от най-активните в призивите си по този въпрос. Той посочи необходимостта от по-силен акцент върху това как политиките на отделните централни банки засягат останалите държави.

По думите на Лагард една евентуална координация на политиките би била повратна точка за развитието на глобалната икономика.

„Помислете за координирано намаление на лихвените проценти в ключовите страни в разгара на кризата… Извършените действия объркаха глобалния финансов пазар“, добави тя.

Според Лагард сътрудничеството по отношение на паричната политика не е единственият метод за смекчаване на финансовите рискове.

„Намаляването на уязвимостта и засилването на макроикономическите и финансови рамки трябва да бъде на дневен ред за развиващите се пазари, но също така и за всички страни“, заяви управляващият директор на МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *