Малките банки също имат нужда от пари

По-малките американски банки ще бъдат принудени да набавят десетки милиарди долара през тази година, за да покрият „лошите“ кредити, които съсипват счетоводните им баланси. Според анализатори на Ройтерс, пред тях се откриват три възможности да направят това: продажба на свой акции и облигации, продажба на активи или продажба на целия бизнес.
Нуждата от свободен капитал е належаща заради по-високите изисквания за капиталова адекватност от кредитните институции, които в момента са силно изложени на проблемите в ипотечния сектор. Голяма част от тях изпитват затруднения с несъбираеми дългове, които лекомислено са раздавали в предходни години на хора и фирми без кредитна история.
В последните дни, инвеститорите започнаха да стават по-благосклонни към американския банков сектор, след като от Lehman Brothers обявиха, че ще увеличат капитала си с $4 млрд., а тежките загуби на UBS и Deutsche Bank подсказаха, че може би вече сме ударили дъното на водевила от отписване на активи.
Големите американски и европейски банки вече набраха капитал в размер на близо $100 млрд. от суверенни фондове и институционални инвеститори, с което успяха да „разкрасят“ отчетите си. Малките регионални банки обаче, са по-слабо атрактивни за чуждите инвеститори.
„Въпрос на време е мениджмънтът на тези организации да разбере, че няма друг изход освен спешно набиране на капитал“, коментира щатски анализатор пред Ройтерс. „Ще бъде мъчително, но това е единствения изход“, продължава той.
Не всяка регионална банка изпитва подобни затруднения. В САЩ има общо 8500 банки, от които 90% са малки и с регионален обхват. Голяма част от тях са с добра платежоспособност и нямат проблеми с ликвидността.
Банките, които имат нужда от най-много помощ са тези опериращи в югоизточните, централните и западните щати. Там проблемът с имотната криза е най-голям и кредитните институции се нуждаят от най-много помощ за финансиране на бизнеса си. Те обаче разполагат с доста по-ограничен набор от възможности за набор на капитал, тъй като чуждите инвеститори се насочват най-вече към имена в бизнеса като Citigroup, UBS, Merrill Lynch, Morgan Stanley и др.
При това положение изходът за малките банки е да започнат да продават дълг под формата на облигации, или да увеличат „фрий-флоут“ на акциите си, а в краен случай може и да преговарят за сливане с някоя друга банка от техния калибър. Друга възможност е съкращаването на дивидента, който отпускат на акционерите си. Това вече бе направено от редица банки, като сред тях е дори и Citigroup. Това обаче е нож с две остриета, тъй като по-ниският дивидент прави акциите не толкова атрактивни и цената им започва да пада.
„Пълното възстановяване на сектора ще отнеме доста време и ще изисква жертви, но това е цената на безметежно съществуване от последните 5-6 години“, коментирал е случая американски икономист пред Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *