Навлизането на bitcoin може да преосмисли финансовата система

Марек Палатинус, познат също като Slush, е изобретател на концепцията за bitcoin миньорскитръст и е сред създателите на първото устройство за съхранение на виртуалната валута TREZOR. Марек разполага с 15 години опит в IT сферата. Той е от създателите на няколко успешни интернет компании и е работил като бизнес архитект в една от най-големите банки в централна Европа. След опознаването на bitcoin технологията през 2010 г., Марек посвещава цялото си време на разработката на услуги и инструменти, които да спомогнат виртуалната валута да бъде масово използвана технология. Той е сред основните лектори на предстоящата конференция CoinWisdom, посветена на виртуалната валута в София. Тя ще се проведе на 5 и 6 декември в хотел „Експо“ в София. Презентацията на Марек Палатинус е на 6 декември.

Вие сте сред основоположниците на концепцията за „минни басейни“ за извличане на виртуалната валута bitcoin. Можете ли да разкажете повече за тази идея и как тя работи?

Аз бях сред едни от първите хора по света, които се занимаваха с bitcoin, когато това беше занимание на едва около две хиляди души преди няколко години. По това време беше много лесно да се добива виртуалната валута, като можеше да се осъществи дори с обикновен настолен компютър. С увеличаването на популярността на bitcoin започна да става все по-трудно и по-трудно нейното извличане. Което в един момент се превръща в проблем за обществото, което се занимава с нея. Защото добивът е един от фундаментите на цялата система. Другият елемент е нейната децентрализираност. А един от начините да се улесни добивът на bitcoin от обикновените потребители е създаването на централизирано обединение за това. Което противоречи на принципите да няма единна главна структура. Мислех доста по този проблем и как той може да се реши в бъдеще и за няколко седмици изградих собствена концепция за създаването на „минен басейн“ (или тръст), който свързва много хора и им позволява да комбинират своята изчислителна мощ, за да добиват заедно. Като се разпредели работата на отделните компютри, се създава една „единна машина за добиване“. Извлечените bitcoin монети впоследствие се разпределят между участниците в тръста. В момента повечето хора добиват криптовалутата именно по този начин. Решението е добро, защото позволява на обикновените потребители да се включат в извличането на bitcoin и едновременно се запазва децентрализираната структура на системата.

Тоест така се позволява на потребителите с по-слаби машини също да участват?
Добитото количество bitcoin се разпределя пропорционално между участниците в зависимост от изчислителната мощ на техните машини. Но хора с по-слаб хардуер могат да получават част от една bitcoin монета всеки ден. Докато при оригиналната концепция за добиване те могат в рамките на месеци или години да не получат нищо, а изведнъж, и то ако имат късмет, да получат наведнъж, да кажем, 25.

Какъв е вашият принос в развитието на идеята за минните тръстове – помогнахте в софтуера или в създаването на концепцията?
В общи линии и за двете имам принос. Защото аз изградих концепцията, като създадох собствен тръст, който за няколко месеца беше единственият на пазара. Впоследствие хората възприеха идеята и се появиха други. Година след това аз разработих компютърния протокол Stratum, който позволява на отделните потребители да се свързват и оптимизира тяхната дейност в добиването на bitcoin. Stratum е второто ми постижение за bitcoin обществото. Мисля, че всички, които добиват чрез тръстове виртуалната валута, ползват именно този протокол.

Имате заслуги и в разработването на TREZOR – хардуерно устройство за съхранение на bitcoin – какво точно представлява то?

Преди беше много трудно за обикновените потребители, които не са експерти по сигурността, да съхраняват извлечените bitcoin-и на сигурно място. Защото виртуалната валута са просто части от код, които се съхраняват на компютър, смартфон или в интернет пространството. Ако външен човек получи достъп до тях, потребителят ги губи завинаги. TREZOR промени това, защото то е първият хардуерен портфейл за съхранение на bitcoin. Това е миниатюрен компютър с размерите на човешки пръст, който има една-единствена цел – да съхранява добитата от вас виртуална валута. Данните не напускат устройството, което означава, че TREZOR може да се свърже с всеки компютър без опасност за източване на данните. Смятам, че разработването на хардуерния портфейл оказа по-голямо влияние на популяризирането на bitcoin валутата, отколкото минните тръстове. Чрез TREZOR криптовалутата може да се ползва много лесно от обикновените потребители.

Каква е популярността на TREZOR в момента?
Пуснахме устройствата в продажба през септември и досега сме продали хиляди от тях. Това надхвърли нашите очаквания, защото все пак става дума за специално направен хардуер, а не серийно произвеждан такъв. Също така и все още bitcoin обществото е сравнително малко, а TREZOR е предназначен за хора, които разполагат с доста от криптираната валута. Очаквам добрите продажби на устройството да продължат, защото получи доста позитивни отзиви от потребителите. Самата разработка на TREZOR ни отне около две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *