Надува се нов имотен балон

Изявленията на централните банкери движеха търговията на световните финансови пазари през изминалата седмица. Еврозоната, САЩ, Япония, Австралия, Великобритания искат слаби валути, с които да насърчат износа си, само че няма как да стане едновременното поевтиняване. От друга страна през седмицата стана ясно, че шансовете ФЕД да започне да намалява покупките на активи се увеличават, тъй като данните показват, че щатската икономика набира скорост.

Все по-често излизат добри икономически данни за най-големите икономики, но все още безработицата е бичът на икономическото възстановяване в Европа, САЩ и Великобритания. От друга страна поскъпването на акциите и имотите в редица страни и региони сигнализира, че може би се надува нов ценови балон.

Рекордните стойности на борсовите индекси показват, че паричните стимули по-лесно се насочват в поскъпване на финансовите активи и имотите, отколкото да се трансформират в обновяване и разширяване на производствените мощности, т.е. по-трудно се прехвърлят в задвижване на реалната икономика.

Борсовият индекс S&P 500 премина за кратко над 1800 пункта, маркирайки нов исторически максимум. В следващите няколко дни поевтиня до 1780 пункта, преди да се изстреля отново в края на седмицата. Нов исторически връх покори и най-титулуваният борсов индекс Дау Джоунс Индъстриъл 30, който прехвърли границата от 16 000 пункта. Нов връх формира и немският DAX, като германската икономика прегрява, но паричната политика на ЕЦБ все още е стимулираща заради стагниращите икономики от периферията на еврозоната.

Редица компании като „Новартис“, „Яху“ и „Грийн Маунтийн Кофи“ обявиха, че стартират процедури по обратно изкупуване на акции на стойност от няколко милиарда долара. Акционерите вярват, че компаниите си подценени, щом са гласували на мениджмънта права за стартиране на процедури по обратно изкупуване на акции.

Австралийският долар и йената силно поевтиняха през седмицата в резултат на изказвания на официални лица от двете страни, че се чувстват комфортно при поевтиняващи валути. Перспективите за по-слабо търсене за австралийския износ от Китай и Япония и възможна стимулираща парична политика изпратиха австралийския долар близо до двумесечно дъно спрямо американския долар. Йената поевтиня до четиримесечно дъно спрямо американския долар заради по-лошите перспективи пред японския износ и стимулиращата парична политика, която традиционно японската централна банка прилага.

Британската икономика показва признаци на съвземане от кризата, а фискалните дисбаланси започват да се овладяват. Това са факторите паундът да поскъпва спрямо останалите валути.

Златото и среброто поевтиняха през седмицата, като се намират близо до най-ниските си стойности за последните седем месеца. За сметка на тях щатския суров петрол и петролът сорт брент поскъпнаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *