Над 4 милиона мигранти идват в Европа до 3 години

Международният валутен фонд прогнозира, че 1,3 милиона мигранти може да достигнат Европа годишно между 2015 и 2017 година, пише „Дейли експрес“. Това означава, че повече от 4 милиона души ще влязат на Стария континент в следващите три години, пресмята вестникът.

Проучването повдига въпроса колко бързо ще трябва да се интегрират бежанците, за да се получи икономически растеж за Европа в дългосрочен план?

В краткосрочен план МВФ смята, че икономиките на страните, поели голям брой бежанци, ще се разширяват за сметка на публичните разходи. Но в дългосрочен план икономическите последици ще зависят от скоростта на интегриране на бежанците на пазара на труда.

В проучването се отбелязва, че международният опит с икономическите мигранти сочи, че мигрантите са по-рядко наемани на работа и получават по-ниски възнаграждения от местните жители, въпреки че с времето тези разлики намаляват. За бавната интеграция влияят фактори като недостатъчното познаване на езика и липсата на работни умения, както и препятствията при търсене на работа.

В същото време в. „Гардиън“ пише, че над един милион бежанци са пристигнали в ЕС миналата година. Тяхното пристигане претовари граничния контрол. Страните членки предаваха групите бежанци на други страни членки, излагайки на показ ограничеността на способността на Европа за сътрудничество пред лицето на най-забележителното мигриране на 21-вия век. Всяко национално правителство в ЕС, както и самият съюз все още се борят с последствията от това.

Въпросът, с който се сблъсква ЕС, е с какво да замени вече срутилата се система. Проблемите, които трябва да бъдат разрешени, включват охрана на външните граници, които се разпростират на хиляди километри от Арктика до Средиземно море. Също така включват необходимостта да се споделя отговорността по-пропорционално.

Това означава, че страните от периферията не трябва да бъдат оставяни с вълни от пришълци, с които не са в състояние да се справят. Както и че не трябва да се очаква богатите държави с либерални ценности да поемат цялата тежест на интеграцията, а страните с крехки традиции в толерантността да не бъдат поставяни на неразумен натиск, който да подхранва национализма и дискриминацията. Новата система трябва да бъде честна за бежанците и справедлива между страните – членки на ЕС.

Отговорът на проблема с бежанците за Европа е те да бъдат преразпределяни.

Междувременно стана ясно, че рязко е нараснал притокът на бежанци към Лесбос в Егейско море, като само за предишните дни повече от 20 лодки с над 700 бежанци и мигранти са се запътили от турския бряг към гръцкия остров. Представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците определи като рекордно количеството на мигрантите, пристигнали на острова само през този месец. Той изрази тревога от факта, че пътуванията на бежанците са били предприети при такива екстремни условия на времето.

Пратеници на гръцкия в. „Етнос“ описват като драматични усилията на бежанците да се доберат на всяка цена до остров Лесбос, борейки се с ледените води и снежните виелици. Те съобщават още, че по време на пътуванията е имало и два инцидента, при които жена и дете са починали от хипотермия.

В репортажа се твърди, че дори и при такива лоши условия трафикантите не са се колебаели да принуждават насила бежанци с децата си да се качват в спуканите гумени лодки, за да ги откарат до остров Лесбос.

По данни на полицията само завчера в центъра за регистрация са пристигнали над 1200 бежанци и мигранти, което е невиждано голям брой за лошите метеорологични условия в района, пише още вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *