Накъде ще върви БФБ

Поне три нови компании на Българската фондова борса, SOFIX над 650 пункта и плавно подобрение в активността на инвеститорите към сделки с акциите на български компании – това е картината, която рисуват очакванията на борсовите анализатори за 2015 г. Според тях най-черният сценарий с прехвърлянето на милиарди левове от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ) няма да се случи и негативните ефекти от тази кампания ще утихнат още през януари. Според финансистите по-дълготраен и силен ефект върху пазара ще има успокоението след сформирането на правителство и мерките за стимулиране на икономическия растеж в Европа, която е основен потребител на българските стоки и услуги. Макар да залагат на оптимистичния сценарий, анализаторите предупреждават, че обстановката за инвеститорите остава трудна и след претърпените трусове през последните месеци, включително с развенчаването на мита, че за парите в банка няма рискове, предпазливостта и склонността за игра на сигурно ще доминират в решенията им.

Минимални щети от „пенсионната реформа“

Гласуваното от парламента предложение за прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към НОИ бе повод за разпродажби на фондовата борса в последните седмици на декември, като в инвестиционните среди се заговори за апокалипсис на БФБ когато фондовете започнат да продават акции. Анализаторите обаче не споделят страховете, че ще се стигне до остри сривове на котировките на борсата. „Според мен тези промени ще имат съвсем краткосрочен характер и въздействие върху пазара. То ще се ограничи в рамките на следващите 2 – 3 седмици до средата на януари, когато ще стане ясно, че най-вероятно няма да бъдат предпиети действия от страна на правителсвото и няма да има причина за някаква по-съществена промяна в полтфейлите на пенсионните фондове“, каза Стоян Николов от ПФБК.

„Не смятам, че ще има съществен отлив на капитали от пенсионните фондове към НОИ, защото здравият разум би трябвало да вземе превес. Но логиката не винаги е ръководен принцип в България и при текущата ликвидност на БФБ е достатъчно да има продажби за няколко десетки милиона лева, за да паднат силно цените“, добавя Цветослав Цачев от „Елана“. Според него положителните очаквания за 2015 г. би трябвало да вземат превес, ако се изключат изцяло евентуалните негативни ефект от така наречената пенсионна реформа.

Предпазливостта остава

През 2014 г. борсата остана встрани от фокуса на инвеститорите в страната въпреки силното представяне на международните пазари. Според експертите от инвестиционното подразделение на Райфайзен банк причините за това са предсрочните избори в страната, ситуацията около КТБ, конфликтът в Украйна, както и забавянето на икономическия ръст в страните от еврозоната. „Влиянието на тези фактори текущо е намалено. Факт е също, че нашият пазар има да наваксва спрямо борсите в Централна и Източна Европа. Тази ситуация, както и новите парични стимули от страна на ЕЦБ, които са на хоризонта, при равни други условия трябва да окажат положително влияние на фондовите пазари, в това число и БФБ“, коментират анализаторите на банката.

Ръководителят на отдел „Анализи“ в „Елана трейнидг“ Цветослав Цачев посочва, че 2014 бе година на предизвикателства за капиталовия пазар поради негативните събития в политически и икономически план. Според него формирането на правителство може да се разглежда като предпоставка за следващ ръст на акциите. „Това позволява да се насочи вниманието на инвеститорите към конкретното финансово представяне на българските компании“, обяснява той. Цачев добавя, че пазарът ще оценява компаниите през призмата на резултатите им, а не на фона на несигурността у нас или на ефектите от кризата Украйна – Русия. „Отдавам превес на положителните очаквания за 2015 г., тъй като инвеститорите не са активни в покупките си и всяка поява на нови капитали към борсата ще изпрати цените нагоре“, коментира още Цачев.

Позитивен във вижданията си за пазара е и Стоян Николов от ПФБК: „Българският фондов пазар отразява положителното развитие на икономиката, в резултат на което очакванията са ми и през 2015 г. основните индекси да регистрират възход от 20 – 30%“, прогнозира експертът. За SOFIX това означава достигане на равнище от 600 – 630 пункта в края на годината, а двигател за това повишение се очаква да бъдат основно индустриалният сектор и в по-малка степен банковият, който според Николов твърде дълго време е подценен поради конюнктурни фактори.

Подобно виждане за SOFIX между 620 и 650 пункта споделя и Цветослав Цачев, но с уточнението, че не е ясно кога може да се реализира такъв ръст. „Дали в началото на следващата година, когато пазарът оценява отчетите на фирмите и дава превес на позитивните очаквания за следващия период, или по времето на по-ниската ликвидност през лятото? Струва ми се по-вероятно печалбите да дойдат през втората половина на годината, когато би трябвало да се усетят и у нас позитивни тенденции в европейската икономика“, коментира анализаторът на „Елана“.

От Райфайзен банк са малко по-смели в прогнозите си за представянето на водещия индекс, като не изключват и постигане на нов връх за последните 5 години. Според тях този сценарий е възможен, ако експортно ориентираните компании реализират потенциала си за ръст. Това също е показателно за връзката между състоянието на реалната икономика и представянето на борсата, върху която акцентират специалистите.

Компаниите ще продължат да търсят инвеститори

Намаляването на лихвите по депозитите и развенчаването на мита, че парите в банка не носят риск, е фактор номер едно за капиталовия пазар от последните месеци на 2014 г., но както се видя от оборотите и волатилността на индексите, значително пренасочване на капитали от депозити към акции нямаше дори и след като започна изплащането на гарантираните суми от КТБ. Според анализаторите спестителите ще продължат да търсят възможности да повишат доходността на общите си спестявания, без да поемат значителен риск. „Алчността по подобие на 2007 г. е далеч в бъдещето“, е мнението на Цветослав Цачев от „Елана“. В същото време интересът към борсата като място, на което се набира капитал, започва да се връща според Стоян Николов от ПФБК: „Очаквам все по-нарастващ интерес от компании – както местни така и чуждестранни, за листване на БФБ – София. Доколкото имам информация, и към момента се подготвят поне 3 нови листвания“, посочва експертът. Колегите му финансови анализатори добавят, че набирането на капитал е функция на две променливи: първата е необходимостта от средства за компаниите, каквато несъмнено има, и възстановяването в Европа ще кара повече компании у нас да инвестират, а втората и по-важната e цената на привлечения капитал. „Повишаването на коефициентите за оценка прави набирането на капитал по-евтино. Интересът към листване на борсата ще расте, включително и от компании, които само биха искали да показват цената си“, коментира Цветослав Цачев от „Елана“.

Макар и позитивни в очакванията си за онова, което ще се случи на пазара през новата година, специалистите не загърбват вероятността да не се окажат прави. „Не трябва да забравяме и потенциалните рискове пред нашия капиталов пазар. Евентуално влошаване на политическата обстановка и дори нови предсрочни избори в рамките на 2015 г., както и едно въвеждане на данък върху финансовите транзакции бързо може да промени нагласите на инвеститорите“, посочват анализаторите на Райфайзен банк. Негативен сценарий би се развил и като следствие на „пенсионната реформа“, добавя Цветослав Цачев. „До каква степен и с какви обеми ще падат акциите, е невъзможно да се каже, но индексът SOFIX ще слезе под 500 без съществена подкрепа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *