Нанотехнологии и бъдеще

Бързото развитие на науката и технологиите в съвременния свят все повече ни подтикват да поглеждаме напред в бъдещето. Висшите технологии откриват невероятни и чудотворни перспективи и променят възприятието ни за живота и цивилизацията като цяло.

Една от чудотворните думи, които напоследък все по-често се слушат с подчертано внимание и интерес е „нанотехнология”. Самото наименование предсказва нещо неподозирано и изключително. „Нано” означава една милиардна част от метъра. Учените съумяха на базата на нанотехнологията да създадат такива материали, структури и устройства, които имат специфични физико-химически характеристики коренно различни от тези, които познаваме (традиционните). Например в бионанотехнологиите могат да се изграждат процеси, с които да се управляват и наблюдават протичащите явления в живите организми.

В медицината вече се създават микроскопични роботи, които могат да извършат вътрешно-молекулярна клетъчна хирургия, с цел възстановяване на човешката биосистема. Това е така наречената „регенеративна медицина”, която отстранява болните клетки и на тяхно място създава нови, здрави клетки.

Създават се нови материали с непознати досега оптични, механични, магнитни и електрически свойства, които коренно минимизират размерите на машини, компютри, телефони като в същото време многократно увеличават технологичните им възможности.

В текстилната индустрия се създават материали с антимикробни, огнезащитни и водоустойчиви материи, които намират приложение в създаването на подходящи работни облекла във военното дело и др.

Стъкларската промишленост вече създаде самопочистващи се и удароустойчиви стъкла.

В автомобилната промишленост вече намират приложение бои и покрития базирани на нанотехнологии, които увеличават трайността си стотици пъти повече от обикновените. Нанотехнлогиите изместват използването на скъпи редки метали в катализаторите и горивните клетки.

А това е само началото! Какво ли ще ни предложи бъдещето?

инж. Ст.Гълъбов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *